Aanklacht voor gebruik foto op sigarettenpakje

Stel: je loopt door de supermarkt en je oog valt op de pakjes sigaretten, waar een wel érg bekend gezicht op staat. Dat van jou. In een ziekenhuisbed. Na een operatie. Gekoppeld aan allerlei apparatuur. Het overkwam een 54-jarige Spanjaard uit Galicië.

De inwoner van Boiro zag een foto van zichzelf terug op een sigarettenverpakking met de waarschuwing: “Roken kan een embolie en een aandoening veroorzaken.” Volgens de man is de foto begin 2015 gemaakt, zo meldt Metro, toen hij na een operatie aan de beademing lag in het ziekenhuis in Santiago de Compostela.

Echter, de man was niet door roken in het ziekenhuis terecht gekomen, maar lag daar vanwege rugproblemen. De Spanjaard, van wie enkel de initialen ‘FJTA’ bekend zijn, kreeg tijdens de operatie een titaniumplaat in zijn rug.

Inmiddels heeft de man juridische stappen ondernomen. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart om vast te stellen of het inderdaad om deze man gaat en – indien dat antwoord bevestigend luidt – hoe zijn foto zonder toestemming kon worden gebruikt.

Bron foto: La Voz de Galicia