A fight for copyright

Auteursrecht gaat verder dan alleen schilderijen en boeken. Steeds vaker wordt de vraag gesteld wiens creatieve eigendom rust op bepaalde producten of werken. In een recente zaak van Rechtbank Den Haag bogen de rechters zich over de vraag of een smaak auteursrechtelijk kan worden beschermd. In het buitenland worden ook de nodige auteursrechtelijke kwesties behandeld.

Door Liza Ovsyanko

Levola, de producent van Heksenkaas, spande een zaak aan tegen European Food Company, producent van Magic Cheese. Deze concurrent zou hun kaas hebben nagemaakt. Hensenkaas is namelijk een smeerdip met kruiden ‘en een tikje magie’.

Het geschil betrof de vraag of de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd kan worden. De rechters hebben beide kazen geproefd en kwamen tot de conclusie dat de er geen sprake was van een ‘verrassende’ smaak van Heksenkaas. De smaak is, volgens de rechtbank, ‘eerder vettig dan kazig, zoet, met een prominente looksmaak’. Verder vindt de rechtbank ook niet dat de combinatie van ingrediënten uniek is. Deze komen namelijk in meer of mindere mate terug in de smaak. Zo kwamen de rechters tot de conclusie dat Hekenkaas niet auteursrechtelijk beschermd is.

Vespa imitaties
Niet alleen voedsel-gerelateerde kwesties staan voor de vraag van auteursrecht. De Italiaanse Piaggo Group, de producent van Vespa, wilde haar eigendomsrechten beschermen tijdens de ‘Salon de la Moto et du Scooter’ in 2001. Hier werden namaak-Vespa’s tentoongesteld. Piaggo Group stelde dat de getoonde scooters een schending vormden hun eigendomsrecht. De Hoge Raad in Parijs ging hierin mee en oordeelde dat nagemaakte Vespa-scooters moesten worden vernietigd.

Om in de Vespa-sferen te blijven: onlangs beschermde de Italiaanse rechter de Vespa-scooters en verbood imitaties ervan. Dit naar aanleiding van inbeslagname van Chinese namaakmodellen door de Italiaanse financiële politie bij de opening van een motorsalon in Milaan.

Auteursrecht op een Kylie?
Nog opmerkelijker is de zaak over de ‘Kylies’. Kylie Jenner had een aanvraag ingediend bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO). Jenner is echter niet de enige bekende Kylie. Kylie Minogue wilde niet over zichzelf heen laten lopen en wilde Jenner’s handelsmerk blokkeren. De strijd tussen de twee Kylies hield aan tot januari 2017, totdat Minogue zich terugtrok. Jenner’s aanvraag werd echter afgewezen om de reden dat USPTO vond dat Jenner niet de meest onderscheidende Kylie is.

Auteursrechtelijke kwesties blijven terugkomen, so the fight for copyright continues.