96-jarige rechter geschorst door comité Amerikaanse rechtbank

De 96-jarige Amerikaanse rechter Pauline Newman is na haar jarenlange werk in de Amerikaanse rechtbank voor een jaar geschorst. Ze is de oudste federale rechter in Amerika. Toch mag ze haar werk nu voor zeker een jaar niet uitvoeren, zo besloot een speciaal comité van rechters. 

De uitspraak bestond uit zeventig pagina’s waarin het comité van rechters aangaf dat Newman voor een jaar geschorst is naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd naar haar mentale gezondheid. Uit dit onderzoek bleek dat Newman kampt met geheugenverlies en verwarring, waardoor ze haar basistaken niet meer kan uitvoeren. Zo deed ze vier keer zo lang over een uitspraak in een zaak dan haar collega’s. Daarnaast weigerde ze zich te laten onderzoeken door een neuroloog en psychiater. Ze vond dit in strijd met de grondwet.

Ondanks de schorsing weigert Newman met pensioen te gaan. Ze ziet het als haar morele plicht om te blijven werken als rechter.

Rechters in Nederland

In Nederland worden de leden van de rechterlijke macht bij koninklijk besluit voor het leven benoemd, zo is te lezen artikel 117 van de Grondwet. In de praktijk betekent dit tot zeventig jaar. Deze levenslange benoeming moet hun onafhankelijkheid waarborgen. Nederland kent momenteel ongeveer 2.500 rechters.