In Vlaanderen, Engeland, Wales, Frankrijk, Australië, sommige Amerikaanse staten en Canadese provincies is het er al: een verbod op roken in een auto met kinderen. In Nederland staat dit onderwerp al lange tijd ter discussie. Ondanks dat 88 procent van de Nederlanders een dergelijk verbod ziet zitten, komt het er vooralsnog niet.
Door Rose-Marie Mühren
Tien jaar geleden liet de toenmalige minister van Volksgezondheid Klink een onderzoek doen naar de gevolgen die roken in de auto met zich meebrengt voor kinderen. De minister vond het, ondanks schadelijke effecten, niet proportioneel om een rookverbod in de auto (een privédomein) in te stellen. De verwachting was immers dat niet-roken in Nederland steeds meer de sociale norm zou worden.
Een rookvrije samenleving is Nederland nog lang niet. Wel neemt het aantal rokers af. Vorig jaar stak 18,6 procent van de Nederlanders dagelijks een sigaret op; vier jaar geleden was dat bijna twintig procent.
Volgens het huidige kabinet gaat een rookverbod in de auto een stap te ver. Het zou een te grote ingreep zijn in de privésfeer van mensen. De oppositie sluit zich hierbij aan. Beboeting van roken in een auto met kinderen gaat volgens SP’er Van Gerven een brug te ver.
Los van dat het inbreuk maakt op de privésfeer van mensen, is een rookverbod in de auto ook moeilijk te handhaven. Renkema, GroenLinks-Kamerlid, ziet meer in een bewustwordingscampagne dan een verbod. Wanneer bepaald gedrag als ongepast wordt gezien, gaan anderen ook sneller corrigeren, aldus Renkema.
Ook verschillende maatschappelijke organisaties zien meer in voorlichting en bewustwording. ‘Een verbod op roken in de auto is niet per se nodig’, zo zegt Pauline van Voorst van het Longfonds. Clean Air Nederland is het daar niet mee eens: roken in de auto had volgens de organisatie allang verboden moeten worden.