4x de juridische kant van carnaval

Meer inbraken, politie die extra controleert op identiteitsfraude en kostuums die inbreuk maken op het auteursrecht. Ook carnaval leent zich uitstekend voor juridische kwesties.

Identiteitsfraude

Een boete van 370 euro, een strafblad en waarschijnlijk ook einde feestje. De politie is dit weekend met carnaval extra streng op feestvierders die met een identiteitskaart van een ander bij een feestje proberen binnen te komen, meldt het Brabants Dagblad.

Niet alleen het lenen, maar ook uit het uitlenen van een identiteitskaart is strafbaar. Je pleegt in beide gevallen identiteitsfraude. Het lenen van andermans identiteitskaart is opgenomen in artikel 231b Wetboek van Strafrecht. Hierbij hoort een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Auteursrecht

Kunnen carnavalskostuums inbreuk maken op het auteursrecht? Ja, al kan privégebruik daar eventueel een uitzondering op zijn, stelt jurist Charlotte Meindersma. Je mag het dan alleen niet openbaar maken. Meelopen in een optocht kan dus een probleem zijn. Op deze kwestie is onder meer artikel 15b Auteurswet van toepassing.

Inbraak

Op plekken in het land waar het carnavalsgedruis losbarst, laat het aantal inbraken elk jaar een piek zien. Deuren op slot, een lichtje aanlaten en waardevolle spullen uit het zicht leggen is dus een aanrader.

Inbraak is opgenomen in artikel 138 Wetboek van Strafrecht en wordt bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie. Worden daarbij ook goederen gestolen, dan is artikel 311 Wetboek van Strafrecht van toepassing. Daarbij hoort een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete van de vierde categorie.

Concurrentie

Aan het feest zit ook een bestuursrechtelijk tintje. Zo meende carnavalsgroothandel X in februari 2017 dat tuincentrum Y, die speciaal voor carnaval het assortiment had uitgebreid met carnavalskleding en -artikelen, handelde in strijd met het bestemmingsplan én kon worden gezien als een concurrent. Hoe dat afliep, lees je hier.

Geen idee wat er jaarlijks in het zuiden van het land nu eigenlijk wordt gevierd? Hier vind je elf feitjes over carnaval.