4x Corona (rechts)zaken in het buitenland

In Nederland hebben er inmiddels al verschillende rechtszaken rondom coronahoesters- en spugers plaatsgevonden, maar ook in het buitenland konden mensen rekenen op een straf of haalde het coronavirus de rechtszaal. Vier zaken uitgelicht.

Coronamoord

Een 27-jarige Italiaanse arts werd op dinsdag 31 maart dood aangetroffen in haar appartement. Haar 28-jarige vriend bekende haar te hebben gewurgd. Zijn verklaring was dat zijn vriendin hem zou hebben besmet met het coronavirus. Ze was net afgestudeerd en werkte op een ziekenhuisafdeling waar veel coronapatiënten lagen. Voorafgaand aan de wurging zouden de twee grote ruzie hebben gehad. Na onderzoek bleek dat beiden niet besmet waren met het coronavirus. De man zit vast en verder onderzoek loopt.

Coronaspuger

Een Brit heeft twaalf maanden gevangenisstraf gekregen nadat hij eind maart agenten bespuugde en riep dat hij het coronavirus had. De 23-jarige man ging door het lint toen agenten hem in de boeien sloegen omdat hij zich in een stomdronken bui misdroeg. Er wordt in Engeland hard opgetreden bij dergelijke incidenten. Eerder werd al een veertienjarige jongen gearresteerd die “coronavirus” schreeuwde en een 66-jarige vrouw in het gezicht hoestte, meldt de Telegraaf.

Lees ook: Eerste ‘corona-rechtszaken’ zijn een feit

Sluiting wapenwinkels

Wapenwinkels in delen van Californië moeten sluiten vanwege het coronavirus en daar zijn lobbygroepen voor vuurwapenbezitters niet blij mee. Ze hebben daarom een rechtszaak aangespannen om dit terug te draaien.

Handel in mondkapjes

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte donderdag 2 april bekend dat er meer dan 192.000 mondkapjes in beslag zijn genomen bij burgers die met het coronavirus geld wilden verdienen. Daarnaast werden zeshonderdduizend medische handschoenen en 130.000 operatiemaskers gevorderd. De hulpmiddelen zijn verdeeld over medisch personeel in de zwaar getroffen staten New York en New Jersey.

Lees ook: Onvoldoende afstand? Dan 181 euro boete