4 rechtszaken met Sinterklaas in de hoofdrol

Je verwacht het niet, maar de goedheiligman is zo nu en dan ook present in de rechtszaal. Of het draait in ieder geval om hem. Vier rechtszaken.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is…

Een politieagent heeft een collega tijdens de kerstviering via een Sinterklaasgedicht voor schut gezet en gekwetst. Hij krijgt daarom een disciplinaire straf inhoudende het intrekken van zestien vakantie-uren. De hele uitwerking lees je hier.

Verbod demonstratie Sinterklaasintocht

In deze zaak uit 2017 werd aan eiseres een verbod van demonstratie bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum opgelegd. Volgens de rechter had de burgemeester echter onvoldoende gemotiveerd waarom de demonstratie niet met een minder ingrijpend middel dan een verbod kon doorgaan. Dit had beter onderzocht moeten worden. De hele uitwerking lees je hier.

Auteursrecht Sinterklaas

In deze zaak over auteursrecht is de vraag of de boeken ‘De Beeldenstorm’ en ‘1000 jaar Sinterklaas’ te veel op elkaar lijken en derhalve sprake is van schending van het auteursrecht. Het antwoord is ‘nee’, in de uitwerking blijkt waar de rechter bij deze beoordeling precies naar kijkt.

Snelwegblokkade Blokkeerfriezen

Deze casus is weinig mensen onbekend; in deze zaak stonden 34 verdachten terecht voor het blokkeren van de rijksweg A7 op 18 januari 2017. Volgens de rechter pasten de blokkeerders eigenrichting toe door een groep anti-Zwarte Pietbetogers het recht van demonstratie te ontnemen. Het recht om te demonstreren is echter een grondrecht en volgens de rechtbank kan eigenrichting derhalve niet worden getolereerd in een democratische rechtsstaat. Ook van deze zaak is een uitwerking beschikbaar, deze vind je hier.

Lees ook: 12x de leukste (last-minute) cadeaus voor pakjesavond!