30 jaar gevangenisstraf in zaak Derk Wiersum

De rechtbank Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld tot 30 jaar celstraf wegens de moord op advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd in 2019 voor zijn huis doodgeschoten. De moordaanslag werd vanaf het begin in verband gebracht met het strafproces Marengo, aangezien Wiersum advocaat was van kroongetuige Nabil. B.

Door Caspar Bottemanne

Op 18 september 2019 werd strafrechtadvocaat Derk Wiersum voor zijn huis doodgeschoten. Direct leidde de moordaanslag tot heftige reacties in de samenleving. De dood van een advocaat door een aanslag op zijn leven werd door velen getypeerd als een aanval op de rechtsstaat. In de dagen na zijn dood werden door heel het land steunbetuigingen voor Wiersum en zijn familie georganiseerd. In oktober werd een eerste verdachte aangehouden.

Veroordeling

De rechtbank Amsterdam stelt na jaren van onderzoek door politie en justitie dat Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam daders van het delict zijn. De rechtbank kwam tot zijn oordeel op bewijsmateriaal dat DNA van de mannen in auto’s werd gevonden die bij de voorverkenning van de moord zijn gebruikt. Ook hadden de mannen na de aanslag opeens grote hoeveelheden geld en bevonden hun telefoons zich in de tijd voor de moordaanslag rondom het huis van Wiersum. Wie van de mannen precies heeft geschoten, bleek niet uit het onderzoek. De rechtbank acht echter het vereiste voor medeplegen ‘nauwe en bewuste samenwerking’ in deze zaak aanwezig. Beide verdachten zijn schuldig aan de moord. ‘Ze hebben de moord samen gepleegd.’ aldus de rechter.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie eiste aanvankelijk levenslang voor de moord. De rechter ging daar niet in mee. Een reden daarvoor was dat de mannen nooit eerder waren veroordeeld voor een levensdelict. Levenslang bij een enkelvoudige moord is zeer zeldzaam in Nederland. De maximale duur van 30 jaar werd door de rechtbank wel gekozen vanwege de gruwelijkheid van de aanslag. Zo verwees de rechter ook naar de slachtofferverklaringen van familie van Wiersum in het proces. De rechtbank acht de hoge straf ook toepasselijk aangezien Wiersum een bijzondere rol in de rechtstaat had als advocaat. De moorden rondom kroongetuige Nabil B., zoals de moord op Peter R. de Vries werden genoemd. Ten slotte acht de rechtbank de kans op herhaling groot vanwege de lange strafbladen van de verdachten als het aankomt op geweldsdelicten.

Het Rechtenstudentje schreef eerder over de zaak Wiersum, ben je benieuwd? Lees dan dit artikel.