16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen, familie is opgelucht: ‘Na al die jaren vechten eindelijk uitspraak’

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar wegens het bezit van kinderporno en het beroven van de vrijheid, plegen van ontucht en doodslag op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. 

De Limburgse rechtbank legde Jos B. in november 2020 al een gevangenisstraf op van 12,5 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste toen vijftien jaar en tbs, maar omdat “er geen signaal is verkregen dat de verdachte zich na 1998 op wat voor manier dan ook heeft opgedrongen aan jongens” en het recidivegevaar dus niet voldoende was gebleken, ging de rechtbank daar niet in mee. In hoger beroep herhaalde het OM de eis van tbs met dwangverpleging daarom niet, maar eiste een gevangenisstraf van twintig jaar.

Reactie familie

Dat zijn er dus zestien geworden. De familie Verstappen reageerde na de uitspraak opgelucht. “Toen we die zestien jaar hoorden, viel er echt iets van ons af. We hadden natuurlijk op meer gehoopt, want het is natuurlijk nooit genoeg. We krijgen Nicky er niet mee terug.”

In talkshow Beau werd er vrijdagavond naast de inhoudelijke behandeling van de zaak ook stilgestaan bij de rol die Peter R. de Vries heeft gespeeld. Hij overleed in juli 2021 na een aanslag op zijn leven, maar heeft de familie Verstappen vanaf het prille begin bijgestaan in de zaak. Na zijn overlijden nam zoon Royce de Vries de rol van zijn vader als vertrouwenspersoon van de familie over. ‘Het was een emotionele dag vandaag. (…) Ik ben heel trots op mijn vader dat dit eindelijk is gelukt,’ zegt hij tijdens de uitzending van Beau.

Straf en cassatie

De zestien jaar die Jos B. heeft gekregen betekent feitelijk dat hij in ieder geval veertien jaar zal moeten uitzitten. Was hij een jaar eerder veroordeeld, dan had hij na twee derde van zijn straf vrij kunnen komen. In juli 2021 is namelijk de Wet straffen en beschermen in werking getreden. Daarmee kunnen veroordeelden niet meer na twee derde van hun straf vrijkomen, maar maximaal twee jaar voor de afloop van de opgelegde straf.

De advocaat van Jos B., Gerald Roethof, liet weten dat zijn cliënt teleurgesteld is over de uitspraak en dat cassatie wordt ingesteld. In praatprogramma Op1 zegt hij vrijdagavond: “De Hoge Raad gaat nog naar de zaak kijken. Er zitten nog wat haken en ogen aan.”

Zaak Nicky Verstappen

De elfjarige Verstappen verdween op maandag 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in Limburg. De volgende avond werd hij dood aangetroffen in de buurt van het kamp. De dader bleef ruim twintig jaar onbekend. Wel kwamen in de afgelopen jaren een aantal mannen in beeld als mogelijke moordenaar van Nicky, totdat Jos B. werd aangemerkt als hoofdverdachte.

In deze zaak werd het grootste DNA verwantsschapsonderzoek ooit in Nederland uitgevoerd. Duizenden mannen – waaronder 23.000 in 2018 – werden opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan. Ook Jos B. werd daarvoor opgeroepen, maar stond nooit DNA af. Wel werd hij tweemaal als toevallige passant op de Brunssummerheide gehoord. Toen werden geen aanwijzingen van zijn betrokkenheid gevonden.

In 2020 werd een tweedelige documentaire over zaak Nicky Verstappen uitgezonden, waarin Ewout Genemans de rechercheurs en officieren van justitie tijdens het onderzoek volgt.

Link naar uitspraak: ECLI:NL:GHSHE:2022:232