1 op de 5 terugbetalers kan studieschuld (nog) niet aflossen

Twintig procent van de oud-studenten loopt achter met het terugbetalen van de studielening. Een deel daarvan haalt die achterstand mogelijk niet meer in. Dat blijkt uit het antwoord op vragen die de Tweede Kamer over de voorgedragen begroting stelde.

Door Inge Hoiting

In 2016 werd het maandbedrag van 113 duizend afgestudeerden tijdelijk verlaagd of op nihil gesteld vanwege onvoldoende inkomen. Zodra hun financiƫle draagkracht het weer toelaat, telt DUO het in mindering gebrachte bedrag weer bij het resterende te betalen bedrag op.

Maar niet iedereen loopt de achterstand weer netjes in, zo blijkt uit het antwoord op de vragen. In de afgelopen jaren heeft DUO jaarlijks een bedrag van tien miljoen euro kwijtgescholden, omdat het einde van de vijftien jaar durende aflostermijn in zicht was.

Het is de Tweede Kamer niet duidelijk geworden wat de achtergrond is van de oud-studenten is die moeite hebben met aflossen. “Een uitsplitsing naar studierichting is niet te geven, want zodra een student gaat terugbetalen, schoont DUO de administratie op omwille van de privacy.”

Wel is duidelijk dat het alleen gaat om studenten die nog onder de oude terugbetalingsregels vallen. Met de afschaffing van de basisbeurs in 2015 is ook de aflostermijn van vijftien jaar naar vijfendertig jaar verlengd.