ECLI:NL:RBZWB:2022:1660 (Oplichting van het Ministerie van Defensie)

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 5 april 2022, Oplichting van het Ministerie van Defensie
(ECLI:NL:RBZWB:2022:1660)

Door Nisrine Boukrit

Essentie

In deze zaak is een voormalige medewerker van het Ministerie van Defensie veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het meermaals oplichten van het ministerie, het opzettelijk en wederrechtelijk gebruiken van andermans persoonsgegevens om de identiteit van een ander te misbruiken, het voorhanden hebben van een technisch hulpmiddel om misdrijven te plegen en tenslotte voor het meermaals plegen van valsheid van geschriften. De schoonzus van verdachte is wegens medeplichtigheid veroordeeld tot een taakstraf.

Rechtsregel

Verdachte heeft het Ministerie van Defensie meermaals opgelicht. Daarnaast heeft hijĀ  opzettelijk en wederrechtelijk gebruik gemaakt van andermans persoonsgegevens om de identiteit van een ander te misbruiken, had hijĀ  een technisch middel om misdrijven te plegen voorhanden en heeft hij meermaals valsheid van geschriften gepleegd. De tenlastegelegde feiten zijn bewezen verklaard en er zijn geen strafuitsluitingsgronden.

Inhoud vonnis

Verdachte begon als kapitein bij het Ministerie van Defensie en was daar later werkzaam als burger. In maart 2015 werd hij als Point of Contact verantwoordelijk voor het op voorraad houden van de onderdelen voor het legervoertuig de Bushmaster dat onder meer is ingezet tijdens de missies in Afghanistan en Mali. Daarvoor diende hij het nodige te doen. Hij heeft met gebruikmaking van die functie gedurende een langere periode het ministerie opgelicht voor een totaalbedrag van ruim vijf ton.

De oplichting ging als volgt. Allereerst heeft de verdachte de bedrijven van zijn vrouw en schoonzus met een nieuwe naam ingeschreven en in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens heeft hij deze nieuwe bedrijven in het systeem van het Ministerie van Defensie aangemerkt als leveranciers voor onderdelen van de Bushmaster. Hij heeft daarna behoeftestellingen opgesteld en gefixeerd aan onderdelen voor de Bushmaster, de afdeling inkoop op de bedrijven gewezen, namens de bedrijven offertes aan de afdeling inkoop verzonden, facturen namens de bedrijven verzonden, en in het computer systeem van het ministerie aangegeven dat de bestelde onderdelen geleverd waren. Er waren echter nimmer onderdelen voor de Bushmaster geleverd, maar bijvoorbeeld pompjes voor koffiezetapparaten of slangen, voor ABS-systemen van auto’s. Ook factureerde hij niet-uitgevoerde reparaties aan de Bushmaster. De verdachte verkocht via de voornoemde bedrijven deze zogenaamde onderdelen voor de Bushmaster voor prijzen vele honderden procenten hoger dan de inkoopprijzen aan het ministerie. Hiermee heeft hij zichzelf enorm verrijkt. Verder heeft verdachte zich ten tijde van zijn werkzame periode schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, heeft hij een keylogger geplaatst op de computers van de medewerkers en zo hun gebruikersnamen en wachtwoorden achterhaald en heeft hij wederrechtelijk gebruik gemaakt van andermans persoonsgegevens.

De verdachte heeft zich gedurende vier jaren schuldig gemaakt aan de strafbare feiten. De verdachte heeft verklaard dat hij dit heeft gedaan om zijn gezin uit de schulden te helpen, maar de rechtbank acht deze verklaring niet geloofwaardig, omdat de schulden die verdachte destijds had (30.000 euro) niet in verhouding staan tot het bedrag waarvoor verdachte zijn werkgever uiteindelijk heeft opgelicht (bijna zes ton).

De lange duur van de door verdachte begane feiten, alsmede het planmatige daarvan, en het hoge bedrag waarvoor het Ministerie van Defensie is opgelicht, maken dat volgens de rechtbank niet volstaan kan worden met een maximale werkstraf. Al met al legt de rechtbank aan verdachte een gevangenisstraf op van 15 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.