ECLI:NL:RBROT:2020:2539,2540,2541 (Parkgeweld Gorinchem)

Rechtbank Rotterdam, 24 maart 2020, Parkgeweld Gorinchem
(ECLI:NL:RBROT:2020:2539, ECLI:NL:RBROT:2020:2540, ECLI:NL:RBROT:2020:2541)

Door Felicity Garretsen

Essentie

De Rechtbank Rotterdam heeft drie jongens van zestien jaar veroordeeld tot jeugddetentie voor het gebruik van fors geweld zonder duidelijke aanleiding tegen meerdere minderjarige slachtoffers in een park in Gorinchem.

Rechtsregel

Twee verdachten zijn veroordeeld voor poging tot doodslag, omdat zij het slachtoffer naar de grond hebben gewerkt en hem, terwijl hij weerloos op de grond lag, hebben geslagen en geschopt op – onder meer – zijn hoofd. Het is algemeen bekend dat het hoofd een van de kwetsbaarste delen van het menselijk lichaam is. Geweld waarbij het hoofd wordt geraakt kan fataal aflopen. De rechtbank is daarom van oordeel dat de verdachten de aanmerkelijke kans voor lief hebben genomen dat het slachtoffer door het geweld zou kunnen overlijden. Een derde verdachte is veroordeeld voor openlijke geweldpleging – en niet doodslag – omdat hij gestopt is met slaan en schoppen toen het slachtoffer weerloos op de grond lag.

Inhoud vonnis

In november 2019 ging een aantal video’s rond op social media waarop te zien is dat een groep jongeren leeftijdsgenoten tegen de grond werken en hen ernstig mishandelen in een park in Gorinchem. De video’s trokken nationaal en internationaal aandacht en politici spraken hun afschuw uit. In deze zaak worden in dit kader drie hoofdverdachten vervolgd.

De rechtbank oordeelt dat is vast komen te staan dat drie jongens in november 2019 zonder duidelijke aanleiding fors geweld hebben gebruikt tegen meerdere minderjarige slachtoffers.

Twee verdachten zijn veroordeeld voor poging tot doodslag. Uit beelden komt naar voren dat zij het desbetreffende slachtoffer tegen de grond hebben gewerkt en hem – toen hij daar weerloos lag – hebben geslagen en geschopt. Het slachtoffer is daarbij geraakt in zijn buik en op zijn hoofd. Het is algemeen bekend dat het hoofd een van de kwetsbaarste delen van het menselijk lichaam is. Geweld waarbij het hoofd wordt geraakt kan fataal aflopen. De rechtbank is daarom van oordeel dat de verdachten de aanmerkelijke kans voor lief hebben genomen dat het slachtoffer door het geweld zou kunnen overlijden. De rechtbank legt de verdachten een onvoorwaardelijke jeugddetentie op die gelijk is aan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten. Daarnaast krijgen beide verdachten voorwaardelijke jeugddetentie van 90 dagen opgelegd. Ze moeten zich daarbij houden aan de aanwijzingen van jeugdreclassering. Daarnaast krijgen zij een leerstraf van 50 uur en een werkstraf van 80 uur opgelegd en moeten zij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Een derde verdachte is veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen vier slachtoffers en mishandeling van één van hen. In de zaak waar zijn medeverdachten zijn veroordeeld voor poging tot doodslag heeft de rechtbank ten aanzien van deze verdachte de openlijke geweldpleging bewezen geacht. Uit camerabeelden blijkt namelijk dat hij gestopt is met slaan en schoppen toen het slachtoffer weerloos op de grond lag. Ook deze verdachte krijgt een onvoorwaardelijke jeugddetentie opgelegd die gelijk is aan zijn voorarrest. Daarnaast krijgt hij voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van 120 dagen opgelegd en een werkstraf voor de duur van 101 uur. Hij moet zich daarbij houden aan de aanwijzingen van jeugdreclassering en zich verplicht laten behandelen. Ook moet hij een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.