ECLI:NL:RBNNE:2018:4559 (A7 Snelwegblokkade (De Blokkeerfriezen))

Rechtbank Noord-Nederland, 9 november 2018, A7 Snelwegblokkade (De Blokkeerfriezen)
(ECLI:NL:RBNNE:2018:4559)

Door Jay Irfan

Essentie

Deze zaak is weinig mensen onbekend; de zaak waarin 34 verdachten terechtstonden voor het blokkeren van de rijksweg A7 op 18 januari 2017. Aan 31 verdachten is een werkstraf van 80 uur tot en met 180 uur opgelegd. Twee blokkeerders kregen een werkstraf van 200 uur tezamen met een voorwaardelijke gevangenisstraf omdat ze, naast het blokkeren van de A7, op de A6 bussen hebben afgesneden en tot stilstand hebben gebracht. Jenny Douwes, de initiatiefneemster van de blokkade, is veroordeeld voor opruiing.

Rechtsregel

De blokkeerders hebben eigenrichting toegepast door zelf de anti-Zwarte Pietbetogers het recht van demonstratie te ontnemen. Het recht om te demonstreren is een grondrecht en volgens de rechtbank kan eigenrichting niet worden getolereerd in een democratische rechtsstaat.

Volgens de rechtbank zijn het reguleren van betogingen en het handhaven van de openbare orde en veiligheid taken van de overheid, en niet van burgers.

Inhoud vonnis

Op 18 november 2017, een paar dagen voor de landelijke intocht van Sinterklaas, verzamelden de blokkeerders zich op de Afsluitdijk met meerdere voertuigen. Dit gebeurde naar aanleiding van een oproep op sociale media om de demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht te verhinderen. Meerdere mensen gaven hier gehoor aan.

Ze reden over de A6 en na enige tijd kwamen de blokkeerders de bussen tegen waarin de demonstranten zaten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Na een aantal verkeersovertredingen, zoals rijden over de vluchtstrook, werden de bussen door de blokkeerders midden op de snelweg tot stilstand gedwongen. Meerdere buschauffeurs moesten een noodstop maken om ongelukken en letsel te voorkomen. Bij knooppunt Joure op de A7 kwam het verkeer geheel tot stilstand.

Even later deed de officier van dienst van de politie een oproep aan alle aanwezigen om zich bij hem te verzamelen en sprak hij ze toe. De officier van dienst vertelde dat de blokkeerders hun punt hadden gemaakt en vroeg hen om de weg vrij te maken. Diverse mensen reden weg, kort waarna de bussen verder werden begeleid. De bussen hebben ongeveer 45 minuten stilgestaan. De achterste buschauffeur besloot de rit niet af te maken. Hij liet zijn passagiers midden op de snelweg uitstappen. Deze werden verdeeld over de andere bussen. KOZP heeft uiteindelijk niet kunnen demonstreren bij het kinderfeest.

De blokkeerders werd onder meer opruiing, het verhinderen van een (snel)weg, het met geweld/bedreiging met geweld verhinderen van een geoorloofde demonstratie en het veroorzaken van gevaar en/of hinder op de openbare weg ten laste gelegd. De rechtbank heeft diverse werkstraffen en voorwaardelijke vrijheidsstraffen opgelegd.

De blokkeerders werden onder andere bijgestaan door de advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker. Een deel van de blokkeerders beraadt zich op hoger beroep.