ECLI:NL:RBGEL:2021:3105 (Ontucht door taxichauffeur)

Rb. Gelderland, 21 juni 2021, ontucht door taxichauffeur
(ECLI:NL:RBGEL:2021:3105)

Door Sebastian Cornielje

Inhoud

De taxichauffeur werd toevertrouwd verstandelijk beperkte personen te vervoeren, waarbij hij twee jonge vrouwen die naast hem in de taxi zaten heeft betast. De man heeft dit gedaan zonder rekening te houden met de gevolgen die zijn gedrag op de vrouwen zou kunnen hebben, enkel met het oog op zijn eigen behoeften. Mede door het feit dat de feiten zich afspeelden in een rijdende taxi, alsook het feit dat de vrouwen een verstandelijke beperking hadden, hadden deze geen mogelijkheid de man te stoppen. DE man krijgt zeven maanden celstraf opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, alsmede een ontzegging van het vervoeren van minderjarige en kwetsbare personen voor 3 jaar. Bovendien moet de man smartengeld betalen aan de vrouwen.

Rechtsvraag

De rechtsvraag die wordt beantwoord in deze zaak is de vraag in hoeverre de verklaringen van de slachtoffers, in het licht van hun verstandelijke beperking, betrouwbaar zijn. Bij beantwoording van de vraag speelt mee dat de verklaringen van de slachtoffers tegenover de getuigen telkens gedetailleerd en consistent waren, niet enkel vlak na het vermeende delict, maar ook veel later toen het 17-jarige slachtoffer het haar ouders vertelde.

Essentie

Op 9 juli 2019 en 2 maart 2020 vervoerde een 49-jarige taxichauffeur te Dieren de twee verstandelijk beperkte slachtoffers in zijn auto. De slachtoffers zijn zeventien en vijfentwintig jaar oud. Hij heeft zijn auto tijdens de route, naar eigen zeggen om een steentje uit de band te halen, geparkeerd en bij de vrouwen vervolgens de borsten en schaamstreek betast. Van belang in de casus blijkt het feit dat door de verstandelijke beperking van de vrouwen, alsook door het feit dat bepaalde feiten zich in een rijdende taxi afspeelden, de slachtoffers weinig invloed hadden op de situatie. De verdachte heeft zodoende gebruik gemaakt van diens overmacht in de situaties. De rechtbank acht het bewezenverklaarde zeer ernstig in het licht van het egoïstische handelen van de verdachte, met geen enkel oog op de gevolgen die zijn gedrag zou kunnen hebben op de jonge vrouwen. De rechtbank heeft de taxichauffeur veroordeeld tot zeven maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, alsook een ontzeggen van het vervoeren van kwetsbare personen en minderjarigen voor drie jaar. Ook moet de man de vrouwen ieder EUR 1.600 betalen aan smartengeld, waarnaast EUR 400 betaald moet worden aan materiële schade aan een van de vrouwen.