ECLI:NL:RBGEL:2018:2887 (Brandwonden militair)

Brandwonden militair, Rechtbank Gelderland 2 juli 2018
(ECLI:NL:RBGEL:2018:2887)

Door Julia Verschoor

Essentie
In casu gaat het om de mishandeling van een militair door een collega. Het slachtoffer loopt brandwonden op doordat zijn collega voor de grap een steekvlam met een deodorant bus maakt en in zijn richting spuit. De militair dient zich te verantwoorden voor de meervoudige militaire kamer.

Rechtsregel
De 23-jarige militair wordt veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van een collega. De militaire kamer neemt het de militair kwalijk dat hij dit ‘geintje’ heeft uitgehaald. Het letsel had veel erger kunnen zijn. Voornamelijk omdat het slachtoffer ten tijde van het voorval sliep in zijn eigen kamer. Dit behoort een veilige plek te zijn.

Inhoud arrest
In de nacht van 15 december 2017 zijn twee militairen naar de kamer van een collega gegaan. Deze collega lag te slapen. Een van de militairen heeft een bus deodorant en een aansteker gepakt om vervolgens de aansteker vlak naast het slachtoffer te laten ontbranden. Hierdoor ontstond een steekvlam en liep het slachtoffer eerste- en tweedegraads brandwonden aan beide bovenbenen op. De officier van justitie stelt dat de militair zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De militaire kamer komt tot het oordeel dat het gedrag van de militair zeer gevaarzettend is. De militair heeft bij een slapend persoon, die ook onder invloed was van alcohol, op korte afstand meermaals een steekvlam doen ontstaan. Doordat het slachtoffer stevig had gedronken, sliep hij erg vast en werd hij niet wakker van de steekvlammen. Hierdoor kon het slachtoffer niet snel en adequaat reageren op de aanraking met het vuur. Daarnaast had hij zijn kleding nog aan. Deze omstandigheden maakt de situatie extra gevaarzettend.

Tot slot oordeelt de militaire kamer dat de militair de aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk letsel bewust heeft aanvaard. Het is een feit van algemene bekendheid dat vuur snel veel schade kan aanrichten. Daarnaast wist hij dat het slachtoffer in een diepe slaap was en niet zou ontwaken door een steekvlam. De militaire kamer vindt daarom dat het gedrag van de militair gericht was op het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel en de aanmerkelijke kans op het intreden daarvan heeft aanvaard.

De militaire kamer oordeelt dat de militair een poging tot zware mishandeling heeft gepleegd en legt een taakstraf voor de duur van 100 uren op.