ECLI:NL:RBDHA:2021:8322 (OVAR voor rijden op elektrische step)

Rechtbank Den Haag, 30 juli 2021, OVAR voor rijden op elektrische step)
(ECLI:NL:RBDHA:2021:8322)

Door Esmee Kuipers

Essentie

De kantonrechter heeft bepaald dat het rijden op een elektrische step niet strafbaar is. Een 21-jarige man is hiervoor ontslagen van alle rechtsvervolging.

Rechtsregel

Het is strafbaar om op de weg te rijden met een voertuig dat niet goedgekeurd is. De elektrische step is niet aangewezen als voertuig dat moet zijn goedgekeurd voor toelating op de weg. Er bestaat geen ministeriële regeling (art. 21, lid 1, WvW1994 (oud)). Het rijden op een elektrische step is dus niet strafbaar op grond van art. 33 WvW1994 (oud).

Inhoud

De man heeft bekend dat hij op de elektrische step reed. Hij heeft hiervoor een boete ontvangen en verzet aangetekend. De minister wijst voertuigen aan die moeten zijn goedgekeurd. De kantonrechter oordeelt welke categorieën voertuigen op de bewuste datum, namelijk in 2019, waren aangewezen voor een verplichte goedkeuring. Hieronder vallen trekkers op rupsbanden en aanhangers tot allerlei twee-, drie- en vierwielige voertuigen. De elektrische step, een tweewielig motorvoertuig zonder zitplaats, valt niet in zo’n categorie. Omdat de elektrische step op het moment van aanhouden niet was aangewezen voor verplichte goedkeuring, was de man niet strafbaar toen hij erop reed.  Een strafbepaling die dat verbood stond toen nog niet in de wet. Ontslag van alle rechtsvervolging volgt. Mocht de man nu op een elektrische step rijden, dan had hij wel veroordeeld kunnen worden op grond van art. 20h WvW1994.