ECLI:NL:RBDHA:2021:6678 (Celstraf voor jonge cybercrimineel)

Rb. Den Haag, 1 juli 2021, Celstraf voor jonge cybercrimineel
(ECLI:NL:RBDHA:2021:6678)

Door Sebastian Cornielje

Essentie

Op 1 juli jl. heeft de rechtbank in Den Haag een twintigjarige jongen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het maken van phishing software die hij zelf met anderen heeft gebruikt, alsook heeft doorverkocht aan bijna vijftig andere personen. Door de grootschalige onderneming die de jongen in twee jaar heeft uitgebouwd met mogelijk zware financiële schade tot gevolg, rekent de rechtbank dit de jongen zwaar aan.

Rechtsvraag

Een prangende vraag die bij deze zaak aan de orde kwam was in hoeverre de jongen de zwaarste straf  verdiende voor diens gepleegde delict, mede door zijn jonge leeftijd en persoonlijke situatie. De rechtbank heeft de lastige afweging tussen de ernst van de gepleegde feiten afgewogen met het voornoemde en heeft zulks in deze uiteindelijk afgedaan met een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, waarbij de jongen tevens aan het Hack_Right programma dient mee te doen om zijn ICT-talenten op de juiste wijze te gebruiken en zijn leven op de rit te krijgen.

Inhoud

Toen de verdachte begon met het eerst bekende feit was die achttien jaar oud. Hij maakte nepwebsites die leken op inlogpagina’s van internetbankieren van verschillende banken. De gemiddelde gebruiker kan moeilijk onderscheid maken tussen een neppe en authentieke website, zodoende dat de jongen veel ingevoerde gegevens kon exploiteren door ze te verkopen aan derden, alsmede zelf te gebruiken om transacties uit te voeren op de bankrekeningen van de gebruikers c.q. slachtoffers. De verdachte heeft aan bijna vijftig mensen gegevens doorverkocht omtrent de bankrekeningen en wachtwoorden van de slachtoffers, waarmee hij dus medeplichtig was aan fraude. Ook heeft de verdachte zelf gebruik gemaakt van de gegevens, samen met anderen. Tevens was er een pistool onder de bureaustoel van de verdachte gevonden, waarnaast ook bleek dat de verdachte het geld had witgewassen in bitcoins. Dit alles resulteerde in een straf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, alsook een verplicht te volgen programma genaamd Hack_Right, waar de jongen zal leren zijn vaardigheden op de computer ten goede te gaan benutten.