ECLI:NL:RBAMS:2018:7337 (Flyer met fouten)

Flyer met fouten, Rb 15 oktober 2018
(ECLI:NL:RBAMS:2018:7337)

Door Lisanne Roestenberg

Essentie

Contractenrecht. Drukkerij niet aansprakelijk voor fouten in gedrukte flyers.

Rechtsregel

Opdrachtgever heeft proefdruk met fouten geaccordeerd, dus fouten in definitieve versie kunnen drukkerij niet worden verweten. Rekening moet worden betaald.

Inhoud arrest

Een Italiaans restaurant bestelt nieuwe folders bij een drukkerij. In het contract staat dat de opdrachtgever de afgedrukte folders goed moet controleren op fouten of andere missers en deze – als er fouten in staan – zo snel mogelijk terug moet sturen aan de drukkerij. De drukkerij acht zich niet aansprakelijk voor fouten op de folders die niet gezien worden door de opdrachtgever.

In de folders die het Italiaans restaurant heeft besteld, staan twee fouten. Het restaurant heeft hierover geen contact opgenomen met de drukkerij. De drukkerij stuurt het restaurant een rekening van meer dan tweeduizend euro voor de folders. Het restaurant betaalt deze rekening niet.

De drukkerij stapt naar de kantonrechter en vordert dat het Italiaans restaurant de rekening betaalt, vermeerderd met buitengerechtelijke incassokosten, wettelijke rente en de proceskosten. Hieraan legt de drukkerij ten grondslag dat het restaurant niet aan haar verplichting heeft voldaan. De fouten stonden ook al in de proefdruk waarvoor het restaurant akkoord heeft gegeven. Het restaurant betwist dit, vindt dat de drukkerij aansprakelijk is voor de fouten en stelt dat deze nog niet in de proefdruk stonden.

Tijdens de zitting kijkt de rechter op de telefoon van de echtgenoot van de eigenaresse van de drukkerij naar de foto’s van de proefdrukken, die via WhatsApp zijn gestuurd. Hier staan de fouten inderdaad al op. Ook blijkt uit de app-berichten dat het Italiaans restaurant hiervoor akkoord heeft gegeven. Gelet op de algemene voorwaarden van de drukkerij zijn deze fouten dan ook niet haar schuld. Het Italiaans restaurant moet daarom de rekening betalen.

De kantonrechter veroordeelt het Italiaans restaurant tot betaling van de rekening, inclusief de rente en de buitengerechtelijke incassokosten. Ook wordt het Italiaans restaurant veroordeeld in de proceskosten.