ECLI:NL:OGEAC:2018:156 (Privacy hotelgast)

Ontslag receptioniste, Gerecht in eerste aanleg van Curaçao 31 mei 2018
(ECLI:NL:OGEAC:2018:156)

Door Lisanne Roestenberg

Essentie

Ontslag aangevraagd omdat hotelmedewerkster de privacy van een gast heeft geschonden door aan zijn vrouw te vertellen dat hij daar verbleef met een andere vrouw.

Rechtsregel

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dit mag normaal gesproken niet tot ontslag leiden. Dit kan weleens anders zijn, maar dan moeten alle omstandigheden van het geval erbij worden betrokken. In dit geval heeft de werkneemster fouten gemaakt. Een hotel mag ook een groot belang hechten aan de privacy van haar gasten. Hier staat tegenover dat de werkneemster er al lang werkt, altijd goed heeft gefunctioneerd, op verzoek van het hotel een andere functie is gaan doen en niet is ingewerkt. Verder heeft ze zelf aan haar leidinggevende gemeld wat ze heeft gedaan, voordat de klacht is ingediend. Er is dan ook geen sprake van een dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst en ook niet van een verstoorde arbeidsverhouding. Het is ernstig genoeg om de werkneemster een sanctie op te leggen, maar niet deze sanctie. Juist omdat de werkneemster er al lang naar behoren werkt en het zelf heeft gemeld, betekent dat er nog steeds een goede samenwerking kan zijn.

Inhoud arrest

De werkneemster werkt sinds 30 april 1999 bij een hotel als caissière in het casino. Per 1 augustus 2016 gaat ze werken als front office medewerkster.

In februari 2018 verblijven een man en een vrouw in het hotel. De werkneemster wordt aan de front office regelmatig gebeld door een vrouw, die wil worden doorverbonden met de kamer van de man. Toen dat niet lukte, heeft de werkneemster het kamernummer van de man doorgegeven. Daarnaast is de werkneemster in februari 2018 naar de kapper gegaan en heeft daar in antwoord op een vraag van de kapster verteld dat de man in het hotel verblijft.

Later blijkt dat de vrouw aan wie de werkneemster het kamernummer heeft doorgegeven, de echtgenote is van de man. Toen zij hoorde dat hij in het hotel verbleef, is hij op de parkeerplaats lastiggevallen door zijn schoonmoeder. De werkneemster heeft toen gemeld bij haar leidinggevende dat zij het kamernummer van de man aan zijn echtgenote heeft doorgegeven.

Op 22 februari 2018 heeft de man een klacht ingediend bij het hotel vanwege het doorgeven van deze informatie. Op 1 maart 2018 heeft het hotel de werkneemster op non-actief gesteld.

Het hotel verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, primair vanwege een dringende reden, subsidiair vanwege verandering van de omstandigheden zonder toekenning van een vergoeding. Dit omdat de werkneemster een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de gast. De werkneemster dient een verweerschrift in en verzoekt om afwijzing van de vorderingen, danwel ontbinding met toekenning van een vergoeding van NAf 40.000,-.

Het gerecht in eerste aanleg van Curaçao wijst het verzoek van het hotel af en veroordeelt het hotel in de proceskosten.