ECLI:NL:GHDHA:2023:1051 (Aansprakelijkheid eigenaar bij schade huurpand)

Gerechtshof Den Haag, 13 juni 2023, eigenaar van huurpand niet aansprakelijk voor schade van illegale waterafname door huurder
(ECLI:NL:GHDHA:2023:1051)

Essentie

Een huurder van een pand bleek een hennepkwekerij te hebben en daarvoor illegaal water af te nemen. Het waterbedrijf heeft hierdoor veel schade geleden en stelt de eigenaar van het pand aansprakelijk, omdat deze zijn zorgplicht zou hebben geschonden door geen periodiek toezicht te houden op het pand.

Rechtsregel

Een eigenaar van een pand die het pand verhuurt hoeft geen periodieke controles uit te voeren wanneer er geen vermoeden bestaat tot problemen om aan de zorgplicht te voldoen.

Inhoud uitspraak

Sinds 2005 verhuurt een pandeigenaar zijn pand aan een speelautomatenbedrijf. Er is tussen huurder en verhuurder overeengekomen dat het pand gebruikt wordt als café-bedrijf, met recht van onderhuur. Nadat de tweede onderhuurder vertrok in 2017 is er geen nieuwe onderhuurder meer geweest.

In 2018 heeft de verhuurder het pand geïnspecteerd, omdat er een vermoeden was dat er een hennepkwekerij aanwezig zou zijn. Dit was toen niet het geval. Een jaar later meldde de bovenbuurvrouw dat ze een wietlucht rook. Nadat de verhuurder dit aan de Gemeente gemeld had, ondekte de politie alsnog een hennepkwekerij, waarvoor buiten de watermeter om water was afgenomen.

Een paar maanden na de ontdekking heeft de verhuurder het pand verkocht. Later werd hij echter gedagvaard voor de kantonrechter door het waterbedrijf, voor vergoeding van de schade wegens illegale waterafname. Volgens het waterbedrijf had de eigenaar van het pand de zorgplicht om op de watermeter te letten omdat hij hier als enige bij kon.

De kantonrechter heeft in 2021 de vordering afgewezen van het waterbedrijf, waarna deze in hoger beroep is gegaan. Het waterbedrijf is van mening dat de eigenaar periodiek toezicht had moeten houden in de tijd dat er geen onderhuurder was. Het hof volgt dit echter niet. De eigenaar had al jarenlang een betalende huurder zonder problemen. In 2018 heeft hij het pand geïnspecteerd waaruit ook geen problemen bleken. Toen er in 2019 een melding gedaan was van een wietlucht heeft de eigenaar meteen actie ondernomen. Volgens het hof blijkt hieruit dat er geen schending is geweest van de zorgplicht door de eigenaar en dat deze dus ook niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens het waterbedrijf.

Het hoger beroep slaagt dan ook niet. De eigenaar van het pand is niet aansprakelijk door de schade die het waterbedrijf heeft geleden door de illegale waterafname van de huurder.