Zomerplannen

Bijna iedereen heeft wel eens deze specifieke soort middag meegemaakt. Of men nou op een terras zit of bij iemand thuis, in eind mei of eind juli, met bier of wijn – de details maken niet zo veel uit. Waar het om gaat is dat het vorige semester zo goed als afgelopen is, de laatste tentamens zijn gemaakt en de eerste resultaten binnen beginnen te stromen. Deze periode van het jaar inspireert vervolgens bij iedereen dezelfde vraag: wat ga ik deze zomer doen?.

Door Eva te Dorsthorst

Uiteraard willen we niet onder doen voor wat onze vrienden van plan zijn, dus wordt de vraag massaal opgeworpen aan de ander. Het wordt dan ook bijna een kringgesprek, waarbij de meest extraverte lieden van de vriendengroep trots vertellen dat zij zich gaan voorbereiden op hun exchange of juist op hun (zo goedkoop mogelijk geboekte) vakanties in warmere landen.

De tweede soort kan zijn of haar zomer eigenlijk nauwelijks een vakantie noemen, en vertelt (niet minder trots dan de eerste groep) dat zij druk aan de slag moeten met hun bestuursjaar, scripties of zomerstages. Tussen de vrienden die tot deze groepen behoren zal dan ook een drukke discussie ontstaan over wie nou de meest drukke zomer heeft, wiens plannen beter op een cv staan en wordt er druk gebladerd in de digitale agenda, ‘want we moeten echt nog een keer afspreken tussen de drukte door!’.

In die drukte zitten een aantal vrienden achterovergeleund, die niet deelnemen aan het gesprek. Hier vind men de herkansers, die wegens uitstelgedrag, persoonlijke omstandigheden of gebrek aan tijd de hele zomer de stof zullen herkauwen die inmiddels voor hun vrienden vrolijk uit het geheugen verwijderd kan worden.

Daarnaast zijn er de werkenden, die net klaar zijn met de studie en nu in het ijsbad van de postacademische fase worden gedumpt, of zij die zonder een zomer fulltime werken hun studie niet financieel rond kunnen krijgen. Het verschil met deze groep en de tweede is minimaal, maar wel aanwezig: het grootste verschil zit hem erin dat de keuze voor dit baantje of deze stage niet is gemaakt uit interesse, maar uit financiële noodzaak.

Een laatste onderscheid dat te maken valt is die van de groep mensen die helemaal niks gaat doen deze zomer, en daar ook bewust voor kiest. Is deze persoon toevallig een extravert, dan zal hij of zij dit mindful zomerplan breed uitmeten, en zijn drukkere vrienden proberen te overtuigen van het belang van rust. Zo niet, dan zal deze persoon alleen aan de discussie bijdragen wanneer hierom gevraagd wordt, het liefst met een minimaal aantal woorden.

Het kenmerkende van deze middag is dat deze de laatste is die men zich herinnert voor de zomer, vervolgens de zomer zelf voorbij vliegt, en de volgende keer iedereen elkaar weer voor de deuren van de faculteit ziet. Vervolgens geschiedt dezelfde discussie, maar dan in verleden tijd in plaats van toekomstige. De vraag is nu: tot welke groep behoor jij?