Zie ginds komt de wegblokkade..

Ondanks dat de pepernoten al vanaf september in de schappen liggen, wakkert pas een poos later de nu -ondertussen- gebruikelijke Zwarte Pieten-discussie aan. Zo snel als de vlam dan in de pan slaat, zo snel wordt deze na het kinderfeest weer in de doofpot gegooid. Ik ga hier mijn vingers niet aan branden. Racisme of geen racisme, cultuur of traditie, aanpassen of steevast vasthouden. Mijn verjaardag op 5 december wordt er niet minder leuk op nu een katholieke Turkse Spanjaard vanwege potentiële slavenhandel wordt uitgespuugd of opgehemeld.

Nu ben ik natuurlijk niet de koude, geen empathie kennende en op veilig spelende zak zoals bovenstaande misschien doet vermoeden. Ik heb geen probleem met een beetje leven in de brouwerij: ga lekker discussiëren, stoei verbaal met elkaar en streef zo naar compromissen. Zorg er alleen wel dat je het een beetje ethisch en legaal houdt. Niet zulke gekke eisen toch? Wat ik beschrijf is perfect in harmonie met hetgeen onze staat en maatschappij zijn grondvest aan te danken heeft. Doe, en vooral zeg, wat je niet laten kan, maar je zult je aan de wet houden.

Hier dachten een stel pro-Zwarte Pieten groupies uit het noorden van het land net iets anders over en besloten een snelweg te blokkeren. Natuurlijk is dat het eerste wat je doet als iemand met een demonstratievergunning, tevens een grondrecht, jouw dorp komt vervuilen met democratie. Sarcasme uit, feiten aan. Het kwam erop neer dat hardcore Zwarte Pieten fans de weg versperden voor een groep anti-Zwarte Pieten activisten. Deze waren, onder de bescherming van de grondwet en Europees recht, onderweg naar Dokkum om hun stem te laten horen. Niemand die zo van de Nederlandse traditie en cultuur houdt en tegelijkertijd het fundament van dit goed durft te ondermijnen toch? Mooi wel dus. Houd je ergens aan vast, want ik ga ze een titel geven: terroristen. Oei, heftige term hè? Klopt, sue me.

Ik ga het natuurlijk even onderbouwen. We kunnen het allemaal eens zijn dat terroristen zonder wettige basis, maar met een politieke of religieuze reden, geweld plegen of ernstig dreigen om dit te plegen. Verder staat er op de vacature ook, als pre, dat je als terrorist de bevolking of een deel van de bevolking angst wilt aanjagen. Als we deze informatie naast de feiten van de blokkade leggen, vallen ze mooi samen. Onze pro-Zwarte Pieten hadden geen juridische of andere geldige gronden om de snelweg te blokkeren. Het blokkeren van een snelweg an sich is al levensgevaarlijk en strafbaar. Daarnaast hadden ze een politieke reden, te weten dat Zwarte Piet moet blijven en men daarvoor extreme middelen wil gebruiken. Iets wat dus te kwalificeren is als een ernstige dreiging. Ik heb sinds boegbeeld Doutzen Kroes nog nooit zoveel Friese liefde gezien voor de getinte medelander.

Je kunt zeggen dat wij als mens emotioneel en impulsief zijn. Maar mocht er iets gebeuren dan zouden onze beschermers en handhavers van de wet en daaruit voortvloeiende rechten hier een stokje voor steken, toch? Helaas, niet gebeurd, maar vrij spel voor ons dus! Ik ben sinds een maand of drie niet meer echt fan van biologische asperges. Ik kán niet de enige zijn. Wie gaat er mee de A2 op? Als we met z’n allen nu gewoon die Marqt leveranciers tegenhouden, eten we allemaal misschien nog steeds pepernoten in april!