Wow, bonus!

Mijn autorijlessen herinner ik me nog als de dag van gisteren, net als – niet geheel onbelangrijk – het rijexamen en de destijds net ingevoerde tussentijdse toets. Toen ik moest afrijden vond ik die extra toets maar onzin. Net als de bonuspunten voor de inmiddels in het propedeusejaar ingevoerde tussentijdse toetsen. 

Mijn autorijlessen volgde ik bij dezelfde instructeur als mijn moeder een jaar of vijftien daarvoor. Deze man, een buschauffeur die daarnaast zijn eigen rijschool had, vertelde mijn moeder vlak voor mijn eerste les dat hij een aap kon leren rijden als het moest, waardoor het bij mij ook wel zou lukken. Een hele geruststelling, want zelf zag ik het echt nog niet gebeuren. Ik. In een auto. Ha! Ha! Ha!

Niet lang na die eerste rijles werd de tussentijdse toets ingevoerd. Als je deelnam aan die toets, deed je gewoon een examen. Het enige verschil met het echte examen was dat je bij die laatste je rijbewijs haalde als je slaagde. De tussentijdse toets leverde alleen de kennis op dat je klaar was voor het rijexamen. Had je de bijzondere verrichtingen goed uitgevoerd, dan kreeg je daar vrijstelling voor op je uiteindelijke examen, goed, maar meer dan dat was het niet. Terwijl die tussentijdse toets wel bijna net zo duur was als het examen zelf.
Mijn rij-instructeur geloofde dan ook helemaal niet in die toets en vond dat je maar gewoon gelijk examen moest doen. “Met meer dan twintig jaar ervaring kan ik echt wel inschatten of iemand toe is aan het examen of niet, doe leuk!”Een jaar of zestien later ben ik het nog steeds volledig met hem eens.

Ik moest hieraan denken door de tussentijdse toetsen die inmiddels zijn ingevoerd voor twee propedeusevakken. Bij de Basiscursus recht en Inleiding privaatrecht kun je als student deelnemen aan deze tussentijdse toetsen. In beginsel vind ik dat een prima idee. Een extra testmomentje, kijken waar je zwakke plekken zitten, ontdekken wat je sterke punten zijn, prima! Vooral lekker gebruik van maken.

Minder prima vind ik de bonuspunten die je daarmee kunt verdienen. Die worden namelijk opgeteld bij de punten die je op je tentamen behaalt en dat kan zomaar het verschil betekenen tussen een 5 en een 6, dus tussen zakken of slagen. Een student doet tentamen, haalt een 5 (goed voor een herkansing), heeft bij de tussentijdse toetsen bonuspunten verdiend en -hatseflats- punt erbij, tentamen binnen.

Toen ik die vakken deed, waren er nog geen tussentijdse toetsen en bonuspunten. De cijfers die ik haalde voor de tentamens van die vakken, telden direct als eindcijfer. Maar mijn 6 voor Inleiding Privaatrecht is in mijn ogen toch echt een andere 6 dan die van een medestudent die voor het tentamen een 5 haalde maar de studiepunten binnentikte doordat er bonuspunten bij werden opgeteld.

In tegenstelling tot de tussentijdse toets voor rijlessen, leveren deze tussentijdse toetsen dus wel degelijk iets op. Heel fraai vind ik het echter niet. Want op de heilige cijferlijst ziet een 8-met-bonus er precies hetzelfde uit als een 8, terwijl beide achten toch echt niet met elkaar te vergelijken zijn. Iemand die alleen z’n bijzondere verrichtingen heeft gehaald, stuur je uiteindelijk ook niet in z’n eentje de snelweg op.