Vissen naar foutjes

Er was eens een man die wou vissen
Maar de gemeente die zat hem te dissen
De Hoge Raad deed zijn best
Het werd een arrest
En daarmee voer voor compromissen

Ik geef toe, deze creatieve interpretatie dekt bij lange na niet de lading van het arrest Wilnisser Visser, waarin het ging om een visverbod. De gemeente Wilnis had dit verbod zó ruim gesteld (‘Vissen op zondag is verboden.’), dat daarmee de privacy van de burger werd aangetast; op zondag vissen op een plek vanuit je eigen achtertuin in niet-openbaar water waar verder niemand je vanaf de openbare weg kon zien, viel ook onder de bepaling.

Het grappige is dat je te ruim gestelde verboden overal kunt tegenkomen.
Er wordt wel eens beweerd dat gebruikersovereenkomsten door niemand worden gelezen, behalve door juristen. Ik weet niet hoe waar dat is, maar ik heb me inderdaad wel eens door de gewijzigde overeenkomst van iTunes geworsteld, zonder dat er sprake was van verveling of een overschot aan tijd. Ook lees ik vrijwel altijd ‘de kleine lettertjes’. Gewoon, voor de lol.

Wat ik ook altijd leuk vind om te lezen: disclaimers op websites. Er zitten af en toe echt pareltjes tussen. En soms kom je een heuse Wilnisser visser tegen:

Het is op dit forum niet toegestaan om tekst, foto’s, afbeeldingen en plaatjes te plaatsen die beschermd zijn met auteursrecht.

Wait, what? Je mag dus de foto’s die je zelf hebt gemaakt niet plaatsen, want die zijn beschermd met auteursrecht. De reactie die je op het forum wilt geven -ervan uitgaande dat je je reactie zelf schrijft en niet kopieert van een ander- mag je dus niet plaatsen, want op jouw tekst rust auteursrecht. Kortom: Je mag op dit forum níets plaatsen! Lege boel… Aan het einde van de zin ‘van derden’ toevoegen, maakt het forum een stuk levendiger.

Als de redactie deze forumregel aanpast in de disclaimer, dan is het een koud kunstje om ook de aansprakelijkheid recht te zetten:

Toch kunnen het forum, noch ik, de hoofdredacteur, en mijn redactieleden niet aansprakelijk worden gesteld voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de op deze website aangeboden informatie.

‘Niet’ schrappen scheelt een boel claims…

De disclaimer van dit forum is een mooi voorbeeld, maar bij lange na niet het enige. Als je er een beetje op gaat letten kom je per dag heel wat onzin tegen. Toch mag de onzin van mij blijven. Want zeg nou zelf: voor juristen is dit toch een heerlijk tijdverdrijf!