Treinwerk

De gemiddelde (rechten)student is meer dan bekend met het openbaar vervoer. Of zij nou dagelijks uren forenzen naar de faculteit, alleen hun studenten OV gebruiken voor de wekelijkse retour naar het thuisfront, of enkel en alleen de gele pas tevoorschijn halen om naar evenementen of shopdagjes te gaan – dat maakt niet uit. We spenderen er uren, zo niet dagen van ons leven, en dat heeft consequenties voor het gedrag dat men als treinreiziger vertoont. Hierdoor is namelijk een specifiek soort fenomeen ontstaan: werken in de trein.

Door Eva te Dorsthorst

Er valt een onderscheid te maken tussen zij die het fantastisch vinden, en zij die absoluut niet kunnen werken in de trein. De gemiddelde stiltecoupé bevat een heel scala aan hen die tot de eerste categorie behoren. Zij zijn te herkennen aan hun (meestal lichtgewicht) laptops op schoot, of aan een flinke stapel papier inclusief markeerstiften in hun handen. Ten slotte is er nog een stiekeme soort werker aanwezig, die haast undercover genoemd kan worden. Deze werker zal e-mails op zijn telefoon beantwoorden, appen met collega’s of werkinstructies lezen tijdens de reis. Hierdoor zal hij of zij dan ook nauwelijks te differentiëren zijn van een gemiddelde mobielgebruiker, behalve dan misschien door een ietwat meer geconcentreerde blik.

Ook buiten de stiltecoupé doet het fenomeen zich voor: men denke hierbij aan zakelijke belletjes, of collega’s die samen reizen en vervolgens een verkapt werkoverleg ten gehore brengen aan de gehele coupé. Deze laatsten komen hier en daar ook voor binnen de deuren van de stiltecoupé, wat kan leiden tot enkele teleurgestelde medereizigers die hierdoor niet optimaal kunnen functioneren op hun flexwerkplek.

Immers, de meest herkenbare kwaliteit van deze reizigerssoort is hun geperfectioneerde blik van irritatie, of hun passief agressieve kuch. De gevorderde kijkt hier ook heel geërgerd bij, zoekend naar oogcontact om hun ongenoegen met de situatie non-verbaal kenbaar te maken. Werkers van de hoogste plank typeert men als de figuren die op enigszins agressieve wijze de coupé verlaten, werkmateriaal onder de arm. Let goed op dat deze figuur niet wordt verward met de beginneling – degene die daadwerkelijk verbaal communiceert met een verzoek tot stilte. Zij hebben nog veel te leren.