Taart als goed voornemen

Het is week 2 van een fris, nieuw jaar en daarmee is het ook de tijd van de goede voornemens. Week 1 was voor veel mensen nog kerstvakantie, dan zit je nu eenmaal in een ander ritme dan ‘normaal’, dus deze week is dé week om met je goede voornemens aan de slag te gaan.

Zelf ben ik een beetje allergisch voor goede voornemens. Je kunt je van alles voornemen, maar je zult er toch echt iets voor moeten dóen. Lid worden van een sportschool zorgt ervoor dat je bankrekening automatisch vermagert, maar als jij gewicht wilt verliezen, moet je toch echt zelf aan de slag. En ook al neem je je voor om gezonder te eten, de snackbar bezorgt nog steeds friet, kroket en bamihappen uit de frituur. Zelf gezonde recepten zoeken en zelf de keuken in dus.

Dat ontdekt iedereen dan zoal in de derde week van januari. Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, dient zich aan. De vakanties lijken allemaal nog ver weg, de dagen zijn nog kort en donker, leuke feestdagen laten nog even op zich wachten en met die goede voornemens wil het eigenlijk ook allemaal niet zo lukken. Je leven in één keer radicaal omgooien is over het algemeen nu eenmaal niet het beste idee dat je kunt hebben. Nee, geef die voornemens er dan ook maar aan. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar dan écht!

Daarom denk ik veel liever in doelen. Als je een doel hebt, impliceert dat al dat je ervoor moet werken en dat het allemaal niet vanzelf zal gaan. Door in doelen te denken, ben je ook sneller geneigd een planning te maken: als ik op die en die datum huppeldepup bereikt wil hebben, dan moet ik zorgen dat stap 1 dan en dan is afgerond. Door zo’n doel onder te verdelen in stappen, wordt het ook behapbaarder. En als het dan een keer voorkomt dat het even niet lukt met zo’n stapje, is het ook maar een klein deel dat tegenzit en is niet gelijk je hele doel naar z’n grootje. Ook de meest ambitieuze wensen zijn minder overweldigend als je ze opdeelt in kleine stukjes. Maak er een duidelijk overzicht van, hang het ergens op en geef het op dat overzicht steeds aan als je weer een stapje hebt afgerond. Je ziet dan ook het resultaat van je inzet en je ziet je doel ook steeds dichterbij komen. Teken bijvoorbeeld je doel als een taart, verdeel die in punten en kleur een punt in wanneer je ‘m hebt weggewerkt.

Oh. Hm. In het kader van de ‘goede voornemens’ is een taart misschien niet zo’n heel best voorbeeld. Tenzij je er een gezonde taart van maakt natuurlijk.

Eet smakelijk!