Scriptiestress: het onderwerp

Sinds het einde van het afgelopen semester bevind ik mij in de luxepositie dat ik nog slechts mijn scriptie hoef te schrijven om mijn master fiscale economie (lees: fiscaal recht) af te ronden. Daar is ook nog eens geen haast bij, omdat ik graag mijn status als student tot de zomer van dit jaar wil behouden. Toch is er scriptiestress. Een scriptie moet de kroon op je studententijd zijn. Sterker nog, het is eigenlijk het enkele enigszins belangrijke onderdeel van je curriculum. Dat moet goed gedaan worden.

Door Michiel Hennevelt

De scriptiestress begint al ver voor het moment dat een eventuele deadline in zicht komt, zelfs ruim voor het daadwerkelijke schrijven; namelijk bij het kiezen van een onderwerp. Werd bij de bachelorscriptie nog een overzichtelijke lijst van standaardonderwerpen voorgehouden waaruit gekozen moest worden, in de masterfase is in principe elk onderwerp toegestaan. Het idee dat beperkingen bevorderlijk zijn voor de creativiteit doet zich in dit verschil tussen de bachelor- en de masterfase sterk gevoelen. Het (fiscale) recht biedt oneindig veel terreinen en kwesties die uitgezocht kunnen worden, oneindig veel ruimtes die betreden kunnen worden. Wordt nu van de student verwacht dat hij van oneindig veel ruimtes minus één de deur onverbiddelijk dichtgooit? Ja, blijkbaar.

Een verkeerd gekozen onderwerp dat later weer veranderd moet worden leidt tot tijdverspilling en moet dus vermeden worden. Het onderwerp moet goed zijn, maar waar moet een onderwerp aan voldoen om goed te zijn? Allereerst moet het onderwerp natuurlijk boeiend zijn, wat geheel subjectief en ook zeker niet genoeg is. Het onderwerp moet niet uitgemolken zijn, maar er moet wel wat over te vinden zijn. Het moet specifiek zijn, maar omvangrijk genoeg om een volledige scriptie over te schrijven. Het liefst heeft het onderwerp ook enige praktische of actuele waarde, maar kan je er tegelijkertijd je academische vaardigheden als jurist in de dop mee laten zien. Voor een echt goede scriptie heeft je onderwerp van onderzoek ook nog een interdisciplinaire dimensie of doe je aan rechtsvergelijking.

Je zou bijna een scriptie kunnen schrijven over een geschikt scriptie-onderwerp. Uiteindelijk moet je, na als een echte jurist alle voors en tegens zorgvuldig te hebben afgewogen en je goed georiënteerd te hebben, simpelweg een keuze maken. Ik heb inmiddels vrede gesloten met mijn eigen onderwerp, wat toch als een grote hobbel voelde. Voor mij was de truc om toch maar pragmatisch te zijn; er is veel over te schrijven én ik wist dat ik als werkstudent de komende tijd ook in de praktijk met dit onderwerp aan de slag zou gaan. De scriptiestress is momenteel, maar ongetwijfeld niet definitief, afgewend.

Nog op zoek naar een scriptieonderwerp? Bekijk dan onze suggesties voor privaatrechtelijke scripties! Ook hebben we specifieke artikelen voor ondernemings- en arbeidsrechtelijke onderwerpen en opties binnen het staats- en bestuursrecht en strafrecht!