Roosterwijziging

Waren er vroeger, in die goede oude tijd, minder roosterwijzigingen of begint mijn geheugen me in de steek te laten? Ik kan me namelijk ook niet meer herinneren hoe ik destijds aan mijn rooster kwam. Inschrijven voor vakken of tentamens hoefde niet; ik had me ingeschreven voor de studie en volgde daarna de colleges. Mail werd nog nauwelijks gebruikt en ik kan me maar voor 1 vak het gebruik van Blackboard herinneren. Hoe roosterwijzigingen gecommuniceerd werden? Geen flauw idee. En ik weet toch vrij zeker dat ik het nog wel zou weten als ik in verkeerde collegezalen was beland, want mijn brein houdt ervan me dat soort genante herinneringen met enige regelmaat onder de neus te duwen.

We zaten ook eigenlijk altijd in hetzelfde gebouw. Of nou ja, gebouw, het was een redelijk klein gebouwtje in een complex van meer van dat soort kleine gebouwtjes en het had een nummer, geen (mij bekend) adres. Of gebouwnaam. Er kwam ook elke week ‘een oude man’ (ja, iets ouder dan ik nu, inderdaad. Zeg maar niks) meedoen met de colleges, gewoon uit interesse, en wat ik me nog wel kan herinneren is dat hij niet wist dat we op een bepaalde datum geen college hadden maar een tentamen. Misschien werden dat soort dingen dus nergens gepubliceerd, maar alleen meegedeeld. Ik weet het echt niet meer.

Nu is het compleet anders. Inschrijven voor de studie betekent niet automatisch inschrijven voor de vakken. Dat moet ik aan het eind van ieder semester zelf doen voor het volgende semester. Ik kan dat klaarzetten in ‘My StudyMap’; colleges die ik wil volgen aanvinken, aanvinken of ik wil deelnemen aan het tentamen, en op de dag dat de inschrijvingen opengaan, moet ik nog even op ‘inschrijven’ klikken. Ja, en dan in de loop van het semester komen er tentamens bij en vinden er wijzigingen plaats en moet ik iedere keer bevestigen dat ik wil deelnemen aan het tentamen. Die bevestiging vergeten, betekent dat je wordt uitgeschreven en het tentamen dus niet kunt doen. Kort samengevat: je schrijft je in voor een tentamen, krijgt een bevestiging van inschrijving en dan moet je nog een keer bevestigen dat je wilt deelnemen aan het tentamen. Veel te simpel, als je het mij vraagt. Dat moet ingewikkelder kunnen.

Het rooster is digitaal. Daar moet ik dan weer een ander linkje voor volgen, maar de hemel zij geprezen, dat linkje kan ik toevoegen aan mijn agenda-app, waardoor ik m’n collegerooster gewoon via die app kan zien en niet iedere keer via obscure linkjes hoef te checken of er iets veranderd is in het rooster. Dat ik iedere dag 4x opnieuw moet inloggen op m’n studentaccount om m’n rooster in m’n agenda-app te kunnen blijven zien, neem ik dan maar voor lief. Dat ligt overigens aan de beveiliging van de uni en niet aan de app.

Als er een zaalwijziging is, dan wordt dat dus doorgevoerd in dat rooster en die wijziging zie ik dan direct in m’n agenda. Met als gevolg dat ik – waar ik 20 jaar geleden gewoon iedere week op dezelfde tijden naar dezelfde locatie en dezelfde zaal ging, zonder stress – aan het eind van ieder college panisch m’n agenda loop te checken op wijzigingen. En nog erger, ook vóór ieder college check ik m’n agenda, omdat mijn brein ineens niet meer lijkt te kunnen onthouden dat ‘Le français juridique’ in Lipsius 217 is. Al sinds het begin van het semester. Ik bedoel maar.

Inmiddels nadert het einde van dit semester alweer en heb ik mijn vakken voor het volgende semester keurig aangevinkt in My StudyMap, zodat ik op 13 december alleen nog maar op ‘inschrijven’ hoef te klikken. Maar ondertussen ben ik aan het zenuwen over de inschrijvingen voor de tentamens, check zo ongeveer dagelijks of alle vinkjes die groen zouden moeten zijn dat ook nog steeds zijn en of er geen wijzigingen zijn in het voorlopige rooster, waardoor mijn planning op de schop moet. Misschien was het naïef om te denken dat studeren in een digitaal tijdperk qua organisatie makkelijker was dan in de papieren tijden, maar ik vond het destijds toch echt een stuk relaxter. Dus met het risico mezelf nu per direct weg te zetten in de categorie ‘oude mensen die ook zo nodig moeten studeren’ wil ik dit tóch even zeggen: vroeger was het beter. Heus.