Oude koeien

Volgens de man des huizes is mijn geheugen beter dan dat van een olifant. Kleine dingen van 5 jaar geleden werp ik hem moeiteloos voor de voeten en hij leeft dan ook met in zijn achterhoofd de gedachte: ‘Everything I say can –and definitely will!- be used against me!‘ Toch roept hij me regelmatig toe dat ik die oude koeien lekker in de sloot moet laten liggen. 

Maar oude koeien redden is toch juist wat wij juristen doen! Voor iedere casus die we moeten oplossen gaan we op zoek naar zo veel mogelijk oude koeien en hoe ouder de koe of hoe groter de kudde, hoe beter. Neem alleen al ons idee van voorwaardelijk opzet. Geen oude koe, nee, maar wel een oude taart – uit 1911. Die slagroom was vast bereid met koeienmelk. Koeienmelk uit 1916 bracht ons AVAS.

We zijn niet alleen gek op oude koeien, ook paarden doen het leuk. Die uit Groesbeek en Azewijn in 1915 bijvoorbeeld. We raadplegen dan ook regelmatig een veearts uit 1933.

De elektriciteit jattende tandarts uit 1921 komt ook nog regelmatig voorbij, net als de opticien uit 1923 die zich verkeek op het bieden van hulp. Dan zijn er nog de bakker die in 1931 loog tegen een controleur van de Arbeidsinspectie, en zijn zoete collega die in 1947 opzettelijk een hoeveelheid suiker kocht, ofschoon hij wist en begreep dat die suiker door diefstal was verkregen.

Het leek zo’n goed idee in 1980, heroïne in de dakgoot. In 1985 leerden we dat je cocaïne beter niet verstopt in een keukenkastje. In 1987 bleek in een linnenkast ook niet zo slim. Kronen en stifttanden, alhoewel van goud, brak je in 1946 al niet ongestraft uit de mond van een lijk. En dan is er ook nog die kleurling die al sinds 1977 holt.

Ik móét me wel bezig houden met oude koeien. Examens door iemand anders laten afleggen was in 1950 namelijk al not done, ook al gaf de docent in kwestie de wanhopige student een lijstje met namen van studenten die best bereid zouden zijn het tentamen voor hem af te leggen.

Zo’n olifantengeheugen is dus heus zo slecht nog niet. Maar díe oude koe kan ik waarschijnlijk pas over een jaar of tien voor de man uit de sloot trekken.