Járen geleden, zo rond het jaar 2001, werkte ik naast mijn studie in de Pannenkoekenboerderij in Leiderdorp. Tot op dat moment had ik me nooit zo verdiept in pannenkoeken. Een pannenkoek is een pannenkoek, toch? Tijdens het werk daar, kwam ik er al snel achter dat de ene pannenkoek de andere niet is. Er stonden zo om en nabij 200 verschillende soorten pannenkoeken op de menukaart en die waren écht niet onderling inwisselbaar. De leukste pannenkoek vond ik de “Olvaritpannenkoek”; een uit de kluiten gewassen poffertje op een schoteltje met daarop een potje Olvarit. Voor de allerkleinste bezoekers van het restaurant.
Ondanks de grote onderlinge verschillen op de kaart, was er ook één grote overeenkomst. De basis van al die soorten pannenkoeken, of ze nou groot of klein waren, dik of dun, hartig of zoet, of te boek stonden als “pizzapannenkoek”, was het zelfde: Beslag van meel, ei, melk en een klein beetje zout in een ronde koekenpan, aan twee kanten bakken, al dan niet draaien door ‘m de lucht in te smijten, klaar. Simpel.
Niet dus. Pannenkoek bleek ook een belediging te zijn. De vraag is natuurlijk of het nu juist het woord “pannenkoek” was dat ervoor zorgde dat een verbalisant zich in oktober 2017 beledigd voelde, of dat de toevoegingen “kale knikker” en “kale kankerlijer” daar ook aan hebben bijgedragen. Ik gok dat als verdachte die bewoordingen had weggelaten, de pannenkoek an sich niet voldoende was, alhoewel het toch echt wel veelvuldig genoemd wordt als het aankomt op scheldwoorden. (1)
Bovendien kun je met pannenkoeken ook héél goed cocaïne smokkelen. Of nou ja, totdat je gesnapt wordt door de douane, maar het idee is leuk natuurlijk. “Hey, mijn neef in Nederland is gek op deze pannenkoeken, wil jij er een paar voor hem meenemen?” Als daar dan cocaïne in blijkt te zitten, dan snap je direct waarom die neef zo gek is op zo’n van melk, meel en ei gefabriceerd baksel.(2)
En als je dan denkt dat je alles hebt gehad, blijkt dat je dus óók nog kunt discussiëren over de stelling dat een pannenkoek een kóek zou zijn. Daar werd – mijns inziens – terecht korte metten mee gemaakt. Koeken worden gemaakt van deeg, pannenkoeken van beslag – gróót verschil. Koeken zijn stevig, pannenkoeken slap – gróót verschil, alhoewel de Pannenkoekenboerderij in Leiderdorp een paar stevige exemplaren op het menu heeft staan. Ik bedoel een pannenkoek met babi pangang, of met tomaat, kaas en brie, of met olijven, gehakt, ham, kaas, tomaat… Nou ja, je snapt me. Daar eet je er echt maar één van, als je ‘m al opkrijgt. Dat een pannenkoek niet hetzelfde is als een koek leek mij dus een gevalletje “DUH!”, maar deze vraag moest toch echt door de rechter beantwoord worden. (3) Je kunt je maar vervelen, als koekenbakker. De rechter heeft zo ongeveer alles besproken wat een pannenkoek een pannenkoek maakt, maar ik vind het toch een gemiste kans dat dat het recept voor een basispannenkoek in de uitspraak ontbrak. Dus bij deze: basisrecept pannenkoek, doe er je voordeel mee!
Oh, en voor de vrijgezellen onder ons: er bestaat een datingapp die Happy Pancake heet. I kid you not. Zelf vond ik het aanbod daar vooral bestaan uit sneue tortilla’s, maar hey, is een tortilla stiekem niet ook gewoon een (soort) pannenkoek? Of moeten we deze vraag even voorleggen aan de rechter?
——–
1). ECLI:NL:GHAMS:2018:3557
2). ECLI:NL:RBNHO:2015:5123
3). ECLI:NL:RBROT:2019:6053