Niet zo happy ending

Scrollend door mijn Facebook tijdlijn dwalen mijn gedachten af naar die ene al uitgetekende backpack rondreis door Zuidoost-Azië. Enkele zomers terug zou het dé zomer worden waarin ik mijn horizon en comfortzone zou gaan verbreden. “Lekker cliché Mo”, aldus mijn omgeving. 

Om eerlijk te zijn is dat precies hetgeen wat ik denk als ik zie dat mijn halve Facebook netwerk zich wederom opmaakt voor een dergelijke reis. Een reis waar de leefstijl het beste kan worden beschreven als een kruising tussen Bear Grylls avonturen en The Wolf of Wall Street taferelen.

Op één persoon ben ik echter niet zo jaloers; de ondertussen tot ‘de Europese Pablo Escobar’ omgedoopte en in Thailand wonende Johan van Laarhoven. Zijn reis zal namelijk wat langer gaan duren dan wellicht gewild is op zijn leeftijd. 240 maanden om precies te zijn. Helaas voor hem lijkt het me dat in een cel met 50 gedetineerden de Full Moon Party’s toch een wat andere lading gaan krijgen..

Nu rijst natuurlijk de vraag waarom de reis van Van Laarhoven in het land van de uitgestrekte rijstvelden en witte stranden, waarvan de zandkorrels makkelijk kunnen worden verward met rijstkorrels, zolang zal duren. Witwaspraktijken zijn in de praktijk helaas moeilijk op te sporen. Het neuzen in de verdachte zaken van Van Laarhoven ging het Nederlandse OM niet van een leien dakje en daarom werd er om hulp gevraagd bij de Thaise collega’s. Het OM kon het dak op.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland zijn neus in Aziatische zaken wilde steken nu deze een opmerkelijk aroma hebben. Ik vermoed dat Thailand heeft geleerd van de geschiedenis van een specifiek continentgenoot en het heft daarom maar in eigen handen nam. Ports, ik bedoel: case closed.

Ergens heb ik het wel met Van Laarhoven te doen nu hij als een soort waarschuwingsschot richting de andere Nederlandse coffeeshophouders in Thailand wordt gekatapulteerd. Ik moet alleen wel bekennen dat ik grinnik als ik in mijn bovenkamer de meneer die in de Telfort reclames speelt, hoor: “Wie had dat gedacht? Van jarenlang door Thailand gereisd, naar elke dag water en rijst.”

 


De 56-jarige Van Laarhoven zit sinds 2013 vast in Thailand, hij werd daar veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van drugs heeft verdiend. Zijn advocaten proberen hem sindsdien naar Nederland te halen om hier zijn straf uit te kunnen zitten. Daarvoor moet de veroordeling eerst onherroepelijk zijn én moet hij vier jaar in detentie in Thailand hebben doorgebracht. Op 23 juli 2018 is die vier jaar voorbij. Volgens zijn advocaat verkeert Van Laarhoven in mensonterende omstandigheden en heeft hij inmiddels verschillende gezondheidsproblemen. Meer over de zaak vind je hier.

Reacties

reacties