Miracle -ammehoela- morning

Miracle morning. Ik geef toe, het klinkt fantastisch. Een routine die je elke ochtend volgt, die ervoor zorgt dat je elke dag blij wakker wordt en megaproductief kunt zijn. “Blij” en “wakker worden” gaat bij mij al niet echt lekker samen in één zin (over het algemeen zijn de eerste woorden die ik ’s morgens uitspreek een wat minder kindvriendelijke variant van “Potverdikkie, is het weer zover? Die vervelende wekker ook altijd.”) en omdat die wekker altijd veel te vroeg lijkt te gaan, duurt het opstarten van die productiviteit ook wel even. Ik pruttel een poosje, giet me vol met koffie en hoop op het beste.

De eerste keer dat ik over dat miracle morning hoorde, was ik dus gelijk geïnteresseerd; blij wakker worden én megaproductief zijn?! HOE DOE JE DAT?! Nou, met een ochtendroutine dus. Prima, tell me more!

De eerste stap: zet je wekker een uurtje vroeger dan je normaal zou doen. Pardon?! Wat de effing ef?! In normale-niet-coronaquarantainetijden gaat mijn wekker op doordeweekse dagen om kwart over zes. Dat vind ik al serieus de hel en dan zou die wekker nu op kwart over vijf moeten? KWART OVER VIJF?! Doe normaal! Dat gaat toch helemáál niet samen met “blij wakker worden”, duvel op!

Als je bent opgestaan, ga je vijf tot tien minuten mediteren. Dat kan op zich best fijn zijn, maar als ik ’s morgens om half zes ga liggen te mediteren, dan beland ik natuurlijk terug in Dromenland nog voordat ik de eerste lettergreep van “Namasté” heb uitgesproken.
Na het mediteren lees je tien tot vijftien minuten. Als ik wonder boven wonder het mediteren heb overleefd, kukel ik wel in slaap als ik om kwart voor zes ’s morgens ga lezen. Ik denk trouwens ook dat het hier niet draait om de activiteit ‘lezen’, maar dat het de bedoeling is dat je ook begrijpt wat al die letters betekenen. Nogmaals: om kwart voor zes ’s morgens. Ik begrijp dat er soms over getwijfeld wordt, maar ik ben écht superwoman niet.

Je dag plannen komt daarna aan bod. Om zes uur ’s morgens kan ik maar aan één ding denken om op m’n takenlijst te zetten: slapen. Waar ik al helemaal niet aan moet denken op dat tijdstip is sporten, maar raad eens? Dat is wél het volgende item op de miraculeuze morgen-ochtendroutinelijst. Vragen om ongelukken, wat ik je brom. Om half zeven ga je vervolgens douchen om echt lekker wakker te worden, maar niet langer dan drie minuten. Drie. Minuten. Zo lang heb ik op dat tijdstip al nodig om de dop van m’n fles badschuim af te draaien. En in die drie minuten moet je ook nog eens warm en koud douchen met elkaar afwisselen. Mocht de hel nog niet hels genoeg zijn, dan is dit wel echt de genadeklap. Heb je die geïncasseerd, dan mag je uitgebreid en langzaam gaan ontbijten.

Daarna is het tijd om aan je dag te beginnen (ook al heb je gevoelsmatig al een volledige dag achter de rug) en megaproductief te zijn. Nu ik dit zo allemaal heb beschreven, vermoed ik eigenlijk dat de miraculeuze enthousiastelingen een verkeerde definitie van “megaproductief” gebruiken en dat ze eigenlijk bedoelen dat je de rest van de dag probeert iets nuttigs uit je handen te krijgen, terwijl je ogen continu dichtvallen en je rondloopt als een kwijlende zombie, alles en iedereen negerend compleet gefixeerd op je Nespresso-apparaat, ondertussen de uren aftellend tot je weer naar bed mag.

Verrek! Zou die hele miraculeuze morgen niet gewoon bedacht zijn door Nespresso, zodat de koffieverslaving van al die koffie-cravende zombies alleen maar meer, méér, MEER wordt?! Zodat iedereen meer koffie koopt, zij een schaarste kunnen creëren, daardoor de prijs van de capsules omhoog kan en ze slapend (zij wel!) rijk worden?! Dat is dus wel echt retebriljant! Degene die dat heeft bedacht, is vast ’s morgens om 8 uur opgestaan. Na een lange, rustgevende en ontspannen nachtrust.