I’ve got skills

De afgelopen maanden heb ik vaardigheden opgedaan en verbeterd op vlakken waarvan ik nooit had bedacht dat ze nog eens goed van pas zouden kunnen komen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van Zoom gehoord, maar inmiddels ben ik nagenoeg expert als het om dat programma gaat. Ook Microsoft Teams ken ik van binnen en van buiten, Snappet en Google Suite hebben geen geheimen meer en doordat ik een aantal projecten oppakte en uitwerkte, heb ik WordPress inmiddels ook beter onder de knie dan ik de afgelopen jaren dacht.

Ook op analoog vlak groeide en ontwikkelde ik lekker door. Het technisch correct uitvoeren van fitnessoefeningen en deze aanpassen (zowel moeilijker als makkelijker) naar behoefte: check. Cue like a pro voor het geven van aanwijzingen tijdens groepslessen (al dan niet digitaal): check. Het verschil tussen de chasses (zij-sluit-zij) in Jive en Chacha: check. Verschillende tellingen in de Rumba: check. De bounce in de Samba: check. Ik kan zelfs nieuwe lessen toevoegen aan mijn lessenaanbod: LaBlast Line Dancing en LaBlast Splash. Stijldansen zonder partner en met fitnesselementen in het water. En dat terwijl ik een diepgewortelde hekel heb aan zwemmen, zwembaden en alles wat daarbij hoort. Coronaquarantaine doet gekke dingen met mensen, dat blijkt maar weer.

Waar ik een paar maanden geleden nog een kwartier nodig had om mijn kamer te verbouwen van woonkamer naar dansstudio om online m’n groepslessen te kunnen geven, doe ik dat nu binnen vijf minuten. Ik draai m’n hand er niet meer voor om. Boodschappen doen met een verplicht karretje om andere mensen te ontwijken als een soort superboodschappenninja en naar buiten komen zonder dat karretje voller te stouwen dan vooraf gepland, ik kan het. Pakketjes opvangen die bezorgers de gang in gooien, schoolwerk van de kinderen in goede banen leiden, grappige filmpjes maken tijdens het uitvoeren van de opdrachten voor gym die de oudste krijgt, zodat zijn docent moet lachen en wat milder is als hij de gymprestaties van de puber beoordeelt, de onderburen tot waanzin leiden door het vele springen en de harde muziek tijdens m’n online lessen, no problemo.

Mijn passie voor het strafrecht laaide op, mijn liefde voor de Duitse taal groeide. Mijn creativiteit barstte uit als een vulkaan. Plannen, ideeën, dromen, ze staan te trappelen om als eerste aan bod te komen. Ik sta zogezegd nog net niet op de boeg van een schip uit volle borst te schreeuwen dat ik de koningin van de wereld ben.

Want ondanks al deze nieuwe en verbeterde skills, vaardigheden, kennis en kunde is er ook iets wat ik níet kan: verkroppen dat de belangrijkste vaardigheid die ik honderd jaar geleden tijdens de opleiding Tandartsassistente heb opgedaan en waar ik sinds begin maart het meeste aan heb gehad, handenwassen is.