How to: succesvol slapen

Als rechtenstudent heb je natuurlijk veel dingen ‘nodig’ – je wettenbundels, een redelijke laptop, een zakelijke outfit, et cetera. Er is echter nog een categorie daarboven, de zaken die je écht nodig hebt: voedsel, water en slaap.

Door Eva te Dorsthorst

Nu valt er over water in Nederland weinig te zeggen, het kraanwater is prima en voor eventuele bronwateren of toevoegingen zoals smaakjes of prik is altijd wel een supermarkt nabij. Voedsel wordt al wat complexer, maar over het algemeen is wel bekend hoeveel eten een mens nodig heeft, en wat dat ongeveer zou moeten zijn. Maar slaap – daarover lopen de meningen uiteen.

Immers, hoeveel uren per nacht heeft een student nou nodig om te slapen? Menig bron zegt negen uur, de andere geeft aan dat zeven toch wel voldoende zou moeten zijn. Sommigen gaan gematigd in het midden zitten en adviseren acht uur. Het minimumaantal uren varieert ook, zoals bronnen die aangeven dat vier uur slaap een minimum is waar je nog net mee weg kan komen, tegenover bronnen die korte nachten hekelen en streng wijzen op een minimum van zes uur per nacht. Dat zal hier en daar bij studenten nog weleens (regelmatig) erbij inschieten – en dan? Helaas is het wetenschappelijk antwoord op dit terrein nóg schimmiger.

Er zijn namelijk slaapexperts die aangeven dat je zo’n korte nacht het beste de volgende dagen in kan halen, en dat daar geen enkel probleem mee is. Anderen geven strengere criteria – men dient de opvolgende dag éérder te gaan slapen, aangezien uitslapen geen zin zou hebben, evenals twee dagen of later pas bijrusten. Ten slotte is er dan nog een groep die aangeeft dat er sowieso niets te doen valt aan de schade die een korte nachtrust aanricht, en dat de volgende dag langer slapen wel een voldaan gevoel geeft, maar weinig nut heeft.

Ook dutjes zijn een omstreden onderwerp. Onderbreken ze je slaapritme en kan je er beter vanaf zien, door stug vol te houden op de dag en eerder te gaan slapen? Kunnen ze wel nuttig zijn, maar alleen wanneer men gebruik maakt van powernaps van tien á twintig minuten? Of moet je juist voor een volle slaapcyclus gaan, van anderhalf uur? Over de tijd van het dutje is dan enigszins consensus, kennelijk is het beste tijdstip tussen 14:00 en 15:00. Daar komen dan wel weer de kleine lettertjes bij, dat dit afhankelijk is van het slaapritme van de persoon in kwestie. Hoe dat of wat dan precies invloed heeft, wordt dan weer niet echt duidelijk.

Al met al zullen we er als studenten dus maar een beetje op moeten gokken. Al zal al dit wetenschappelijk bewijs weinig bijdragen aan de afweging of je dat ene biertje nog meepakt of niet, en voorlopig zullen er nog genoeg studenten gestrest wakker worden na een dutje dat ongewild meer dan 4 uur duurde, alle onderzoeken ten spijt.