Het KEI-project is kei-herkenbaar bezig

Als je op dit moment op traditioneel-studentikoze wijze krap bij kas zit, ben je voorlopig niet alleen. Dit geldt ook als je, ondanks vele goedbedoelde pogingen, toch echt alle voorjaarsdeadlines niet lijkt te gaan halen. In deze maand van gefaalde goede voornemens ben je als rechtenstudent in goed gezelschap: het hele KEI-project staat op het randje van mislukking, aldus de Centrale Ondernemingsraad. Wel lekker #relatable.

Door Eva te Dorsthorst

We zijn allemaal sterker in bepaalde gebieden dan in anderen, maar boekhouden of budgetteren is voor veel studenten een probleem. Een veelgehoord goed voornemen is dan ook om 2018 financieel gezien beter uit te gaan dan dat je ‘m binnenkwam; we weten echter allemaal hoe het goede voornemens verloopt… Maak je geen zorgen; tenzij je bij de Spring Sale een grove €193.000.000,- boven je budget bent uitgeschoten, doe je het nog steeds beter dan het KEI-project. Mocht je nog een extra excuus nodig hebben om toch wél op verzenden te klikken in het winkelmandje van je favoriete online store, ook daarvoor leent het KEI-project zich. Het komende jaar alleen al is 20.000.000 extra nodig om ‘extra vertraging te voorkomen’. Als dat niet als een solide uitleg klinkt voor goedbedoelende familieleden die vragen of die maximale lening bij Ome DUO nou wel echt nodig is, dan weet ik het ook niet meer.

Lees ook: Januari voor juristen

Het op tijd afronden van projecten is een ander pijnpunt voor veel studenten. Uitstelgedrag, ongeplande complicaties en onverwacht-toch-best-wel-pittige opdrachten liggen ten grondslag aan menig nachtelijk schrijfsessie. Soms kan je echter niet anders dan je verlies accepteren en met enige gêne doch ook hoopvolle inborst uitstel vragen aan de docent in kwestie. Vraag je om minder dan twee jaar uitstel, en ben je al verder gevorderd dan 5% op het moment van het verlopen van de deadline? Benoem dan toch ook even in je smeekbrief dat je dichter op schema loopt dan de digitalisering van de civiele Rechtspraak! Dat is toch een mooie toevoeging, niet?

Men is dan ook al ‘sinds 2014’ over de hele linie ‘zeer kritisch en bezorgd’ over het project. Met die woorden zou ik persoonlijk eerder de houding van de gemiddelde familie over de kans van afstuderen van de langststuderende telg der familie associëren, maar dat is oké, KEI-project! You do you, boo.

Wij studenten hebben namelijk het KEI-project harder nodig dan we denken. Immers, niemand kan het meer veroorloven om die ene shady langstudeerder te zijn achterin de recidivistenwerkgroep wiens voornaamste rol is om ter geruststelling gebruikt te worden bij de laatste schietgebedjes en peptalks voor de herkansing (‘het is tenminste niet de 7e herkansing zoals bij m’n werkgroepgenoot’). Dankzij de overheid hebben we daar gelukkig nu onze #KEI-inspo voor!

Lees ook: KEI-veel veranderingen in de rechtspraak: wat moet de rechtenstudent hiervan weten?