Het kattenfilmpjeseffect

Kattenfilmpjes op YouTube schijnen zo ongeveer het zwarte gat van het internet te zijn. Klik er eentje aan en voor je het weet ben je drie dagen en duizenden kattenfilmpjes verder. Voor dit soort filmpjes ben ik redelijk immuun, maar toch is het herkenbaar. Met rechterlijke uitspraken welteverstaan.

Het is ook absoluut geen toeval dat mijn eerste column voor Het Rechtenstudentje over jurisprudentie ging. Ik ben er gék op en kan verdwalen in de hyperlinks die me van het ene naar het andere arrest brengen, zoals die keer dat ik voor een bezoek aan de Hoge Raad een arrest moest voorbereiden over een rapper die zijn vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid misbruikte om twee groepen mensen te beledigen. Bij het arrest hoorde een conclusie, die moest ik natuurlijk ook even lezen. Het was een arrest van de Hoge Raad, dus er was ook een uitspraak van het Hof. Er werd verwezen naar twee andere zaken. Die twee andere zaken waren ook interessant, dus die las ik ook. Daar werden ook weer verwijzingen in gemaakt en plotseling zat ik te lezen over een man die zijn moeder bepaalde medicijnen had toegediend om “haar te laten ervaren wat hij aan bijwerkingen voelt als hij die medicatie gebruikt”. Je moet er maar opkomen.

Voor de discussie die we tijdens het bezoek aan de Hoge Raad zouden voeren naar aanleiding van dat voor te bereiden arrest over die rapper, was dus eigenlijk veel te weinig tijd. Het was een discussie die ging over het koorddansen tussen belediging, aanzetten tot haat, vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid, waar ook filosoof Kant nog even voorbij kwam waaien. Die discussie had veel langer kunnen – en mógen! – duren.

Natuurlijk werden er in die discussie punten genoemd die de moeite waard waren om even op te schrijven om daar later nog eens naar te kijken. Het duurde niet lang voordat het kattenfilmpjeseffect optrad en ik er alleen aan herinnerd werd dat ik nog een nieuwe column moest aanleveren doordat ik terecht kwam bij een uitspraak over een rechtenstudente die onder invloed van alcohol gefilmd werd en verkondigde dat ze wenste te worden aangesproken met ‘Majesteit’. Er zijn echt zó veel interessante uitspraken te vinden! Echt heerlijk om in te verdwalen. Kan iemand me trouwens even vertellen welke dag het nu is?