Het AWSR: hoe bestraffen we slechte oneliners?

Reeds eerder deden we een poging een Alternatief Wetboek van Strafrecht te maken, waarin dagelijks onhebbelijkheden genadeloos afgestraft kunnen worden. In deze editie een aantal passende straffen voor mensen die bloedirritante clichématige oneliners gebruiken op de meest voor de hand liggende momenten. Heb je zelf nog aanvullingen: laat het ons weten. En tag gerust die vriend die zich hieraan schuldig maakt en dus straf verdient.

1. Mensen die een echt ‘mensenmens’ beweren te zijn. Alsof je wat anders kunt zijn dan een mensenmens. Om even lekker wat analogie toe te passen: een potlood kan ook lastig iets anders zijn dan een ‘potloodpotlood’, en een cavia lijkt me ook vrijwel altijd een heuse ‘caviacavia’.

2. Mensen die in antwoord op een belangstellende vraag zeggen: Met mij gaat het goed, want met slechte mensen gaat het altijd goed! Tenenkrommend en lastig hard te maken. Om een klein voorbeeldje te noemen: met de meest gehate man van de V.S. –Martin Shkreli- is het toch echt heel erg slecht afgelopen. Hij zit tenslotte in de bak. En we weten allemaal wat er iedere keer met Balthazar van Dommel gebeurt en hoe King Joffrey aan zijn einde kwam. Met slechte mensen (en katten of irritante jongetjes) gaat het dus niet altijd goed.

3. Mensen die nog steeds het kantoor binnen komen lopen met een oneliner van Jiskefet. ‘Goeiesmorregeensch’ of ‘goeiemorgen deze morgen’ dan wel ‘hé, lullo!’. Het wordt echt tijd voor wat nieuws. Doe dan liever: ‘doe mij maar koffie, bij voorkeur zo zwart als mijn ziel’. Zo wek je ten minste nog wat oprechte interesse bij je collega’s.

4. Mensen die het woord significant te pas en te onpas gebruiken. Alsof je significant veel te hard kunt rijden of significant in het ooitje genomen kan worden. Zeg dan dat je ‘snoeihard’ hebt gereden, dan wel ‘enorm in de zeik bent genomen’.

5. Mensen die zeg maar nog steeds zeg maar zeggen. Dat is echt niet meer van deze tijd en bovendien erg storend in een fatsoenlijk gesprek. Zeg dan weer eens een keertje zeg maar ‘euh’ ofzo.

6. Mensen die na een schunnige opmerking aan de onderkant van hun oog trekken en met een iets te lage stem zeggen ‘dan weet jij wel wat ik bedoel’. Ja natuurlijk weet ik wat je bedoelt: I have hormones and I know it. De kracht zit hem nu juist in het onuitgesprokene, stier!

7. Mensen die met toegeknepen ogen krom gaan staan terwijl ze linksonder naar de vloer kijken om aan een sigaret te hijsen, bij voorkeur extreem gekweld kijkend. Mensen, we hebben het allemaal wel eens zwaar, dit is niet uitsluitend voorbehouden aan rokers.

Ik stel de volgende wet voor:

Art. 1. AWSR

Gestraft wordt met ten minste een schaamtocht door de betreffende werkplek waarbij collega’s openlijk afkeurend naar je kijken en maximaal vier uur eenzame opsluiting in een bezemhoek die ook kan dienen als kolfruimte:

Het te onpas gebruik maken van clichématigheden, in het bijzonder (maar niet limitatief):
a. de bewerking een mensenmens te zijn;
b. de bewering dat het goed gaat omdat de gebruiker slecht is;
c. verwijzingen naar cabaretprogramma’s ouder dan tien jaar waar van het vocabulaire inmiddels verzadigd is;
d. het oneigenlijk gebruik maken van het woord ‘significant’ dan wel ‘zeg maar’;
e. vragen om een inhoudelijke bevestiging van een andere man na een #metoo-opmerking;
f. gepijnigd aan rookwaren zuigen.