Ha, die Mark!

Spannend hè, dat belastingplan. De media willen er maar al te graag een heel spektakel van maken. Wat ze nog niet doorhebben, is dat wij sowieso als winnaar uit de bus gaan komen! Ik pak er nog eentje en breng je even op de hoogte van de stand van zaken, ouwe liberaal!

Door Michiel Hennevelt

Het begon dit jaar dus allemaal in juni, met de mislukte onderhandelingen over de belastingherziening. Wij komen als kabinet met een pakket van 5 miljard lastenverlichting, één btw-tarief en meer gemeentelijke belasting. Het parlement vindt het maar niks, de boel klapt, maar die 5 miljard van ons klinkt wel lekker en die blijft! Wij slaan twee vliegen in één klap: niet alleen kunnen we met die fijne lastenverlichting zwaaien, we hebben ook initiatief vanuit onze kant laten zien. Ondertussen is de façade begonnen; wij wisten natuurlijk ook wel dat het volledige plan onhaalbaar was in een parlement dat niet wil samenwerken.

Prinsjesdag 2016, het toneelstuk gaat verder. Wij komen met het saaiste belastingplan ooit, natuurlijk mét die gouden 5 miljard. Verder doen we niks. Ja, we hadden er wat vergroening in kunnen gooien, of wat meer voor de ouderen, vleestaxje misschien? De grap is natuurlijk dat de bal al sinds de mislukte onderhandelingen niet meer bij ons ligt. Wij zijn proactief geweest, de oppositie deed niet mee, nu mag dat zooitje ongeregeld het zelf uitzoeken. En wij maar paraderen met minder belasting!

De Tweede Kamer stemt. VVD, PvdA, CDA en wat overige Kamerleden stemmen voor. Voor deze ronde is dat natuurlijk genoeg, maar in de senaat hebben die partijen geen meerderheid. We moeten dus nog hard ons best doen om daar een meerderheid te regelen, toch? Wij weten wel beter, wat de Eerste Kamer doet is namelijk een non-issue. Nemen ze het plan aan, dan zijn we helden met onze 5 miljard. Nemen ze het plan niet aan, dan boort de oppositie die lastenverlichting door de neus van het volk en kunnen wij de verontwaardigde derde spelen. Die zetels kunnen we hoe dan ook binnenhalen.

“Een stelselherziening zonder lastenverlichting is niet haalbaar, maar een lastenverlichting zonder een bijbehorende stelselherziening een gemiste kans”. Ken je die nog? Had ik met Prinsjesdag 2014 bedacht, komt de Raad van State nu mee aanzetten! Mooie sneer naar het parlement, zij hebben die stelselherziening immers geblokkeerd. Of jouw optreden na de ministerraad van vrijdag 20 november dan: “Leg maar alvast geld opzij als het belastingplan strandt”. Ofwel: leg maar alvast geld opzij als de Eerste Kamer het verprutst. Die kwam vooral bij D66 goed aan. Ik ben benieuwd wat hun achterban vindt van het moord en brand schreeuwen over chantage.

De senaat stemt 15 december. Voor of tegen, wij zetten de champagne hier op Financiën alvast koud. Volgend jaar nog zo’n optreden en je kan na de verkiezingen zeker in je torentje blijven zitten. Regel je voor mij dan zoals afgesproken dat pretpakket als minister van Infrastructuur en Milieu?

Je kompaan en partner in crime,

Eric