Eerstejaars rechten

Alle blikken met kakelverse eerstejaarsstudenten zijn opengetrokken, de introductieweken van universiteit en verenigingen zijn achter de rug en het nieuwe collegejaar staat trappelend van ongeduld, hijgend en briesend achter de deur. Als jij dit leest heb je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gekozen voor een studie rechten. Je had geen betere keuze kunnen maken. Gefeliciteerd! Welkom bij dit mooie vak!

De komende weken wordt je hele wereld op z’n kop gezet. Woorden waarvan je zeker dacht te weten wat ze betekenen, blijken iets heel anders te betekenen. Je zult leren dat iemand die ‘het gedaan heeft’ niet ook gelijk schuldig is en de anussen zullen je om de oren vliegen. Nee, wacht, dát bedoel ik dus niet, maar dat weet je nu nog niet. Ik heb het natuurlijk gewoon over Papinianus, Justinianus, Octavianus, Ulpianes, Hadrianus, Gregorianus, Hermogenianus en Theodosianus. Politieseries zullen nooit meer hetzelfde zien en je komt voortaan overal openstaande kelderluiken tegen. Je zult ontdekken dat een taart kopen bij de bakker een stuk ingewikkelder is dan er zelf eentje te bakken, terwijl je tegelijkertijd iedere taart uit Hoorn met argusogen zult bekijken en waar je ook kijkt: overal ligt een onrechtmatige daad op de loer.

De zinnen die je gaat lezen, beslaan soms een halve pagina in je boek en je gaat merken dat zoiets kleins als een komma, of het woordje ‘of’ vervangen door ‘en’ bijzonder grote gevolgen kunnen hebben, en dat de oplossing van een casus wettelijk gezien volkomen rechtvaardig is, maar desondanks compleet onrechtvaardig aanvoelt.

Ook als je nu hyperventilerend van ellende op de bank zit en nu al een overstap naar een andere studie overweegt: het komt goed. Nog vóór het einde van 2019 weet je niet beter. Dan smijt je met termen waarvan je oren nu nog gaan bloeden en je brein nu nog kortsluiting geeft. Ook als je je tijdens je eerste weken vertwijfeld afvraagt waar je aan begonnen bent.

Dat gevoel van die eerste weken is namelijk van alle tijden en het is ook van alle tijden dat er een oplossing wordt gezocht om het de kersverse eerstejaars makkelijker te maken. De Romeinen schaften bijvoorbeeld het verschil tussen het Quiritische en praetorische eigendom af, want keizer Justinianus himself was van mening dat “de verschrikte geesten van de jongelui die naar de eerste colleges in het recht komen” geen nutteloze bepalingen van het oude recht dienden te leren vanaf de wieg van hun studie. Ik bedoel maar.

Dus vrees niet, lieve eerstejaars, je bent in goed gezelschap. Wij zijn er voor je!