Een geluk bij een ongeluk

Binnenblijven, thuiswerken, even geen sociale contacten… Ik heb er geen moeite mee. Ik werk veel online vanuit huis, dus dat is niet anders dan anders. Wat zeg ik, mijn hele rechtenstudie heb ik vanuit huis gedaan, dus aan planning, organisatie en discipline ligt het niet. Ik heb een fijn huis, waar ik graag ben en als introvert heb ik ook geen moeite met alleen zijn.

De uitdaging ligt er de komende weken in dat mijn kinderen thuis zijn. Zij moeten bijblijven met schoolwerk en ook als dat (vanwege afleidingen van school) minder tijd kost dan de tijd die ze normaal gesproken op school doorbrengen, wil ik niet dat ze door deze omstandigheden ineens meer Netflixen of gamen. Dan moeten er dus andere maatregelen ingezet worden. Terwijl we het ondertussen nog wel een beetje leuk proberen te houden.

Volgens mijn oudste kind hoeven zijn broertje en hij zich de komende tijd helemaal geen zorgen te maken. “Nee, mam, want denk even na! Jij bent docent Nederlands geweest. Nederlands voor mij en taal en spelling voor Broertje zijn dus gedekt. Je hebt ook Duits gegeven, dus mochten we tijd over hebben, dan kun jij ons Duits leren. Met je talenknobbel zit het dus wel snor; Engels en Frans zijn ook geen probleem. Je bent jurist, met als hobby geschiedenis. Geschiedenis en staatsinrichting en maatschappijleer: check! Je speelt dwarsfluit en we hebben alledrie een eigen blokfluit, dus de muzieklessen kunnen ook gewoon doorgaan. Je bent columnist, tekstschrijver, leest graag… Creatief schrijven en literatuurstudies, allemaal gecoverd. Bovendien ben je sportinstructeur! Bio, anatomie, menselijk lichaam, no worries. Gym krijgen we de komende weken ook gewoon van jou! Alleen wiskunde, rekenen is even een dingetje, maar daarvoor kunnen we met opa Skypen. En dan heb je ook nog eens humor! Nee hoor, komt helemaal goed, de komende weken!”

Omdenken zit er in ieder geval al goed in en het kind heeft natuurlijk wel een punt. Multipotentialisme is zo nu en dan knap onhandig, omdat ik te veel leuk en interessant vind, te veel wil leren. Maar in tijden van crisis komt al die opgedane kennis over al die interesses wel goed van pas. Elk nadeel heeft z’n voordeel, nietwaar? Ik mis in de enthousiaste plannen van mijn kind alleen even de tijd om aan m’n eigen werk te gaan, terwijl ik net zo blij was dat ik daar extra tijd voor kreeg omdat de sportscholen ook gesloten zijn (die gave voor omdenken heeft hij van mij, dat is duidelijk).

Hoe dan ook, we zijn vol goede moed begonnen met de intentie om het beste uit de komende drie weken te halen. Planning maken voor de dag en aan de slag. Maar het duurde op de eerste dag nog geen twee uur voordat ik naar m’n hoofd geslingerd kreeg dat ik “echt wel veel strenger ben dan de docenten op school zeg. Jezus!”
Ik heb dus zomaar het idee dat de extra lessen Duits, muziek en gym in Josacademy binnen een week vervallen. Ach ja, kan ik weer meer tijd aan m’n eigen werk besteden. Elluk nadeel…