Een beetje oud en nieuw

September is het tweede januari, hoorde ik ooit iemand zeggen. En ja, zo voelt het wel. September is de start van het nieuwe studiejaar en ieder jaar in augustus krijg ik de kriebels en wil ik naar de Schoolcampus van V&D. Ja, ook al is die al jaren geleden ter ziele gegaan, dat is nog altijd mijn associatie met de zomervakantie. School supplies baby!

Zelfs al had ik de afgelopen jaren niets nodig voor mijn studie, in augustus word ik steevast als een magneet naar winkels met kantoorbenodigdheden getrokken. Of nou ja, eigenlijk is dat iedere maand van het jaar wel het geval, maar in augustus nog net een beetje meer. Dan wil ik voor september nieuwe pennen, nieuwe collegeblokken, nieuwe markeerstiften, noem maar op. Ook al heb ik thuis nog een enorme voorraad liggen. Je weet maar nooit wanneer het nog eens van pas komt en zoals mijn oma altijd zei: “Beter mee verlegen dan om verlegen“.

In mijn systeem zit dus gewoon “August? Must. Buy. School. Supplies!” Of zoals Joe Fox (Tom Hanks) het in de film ‘You’ve got mail’ zo mooi zei: “Don’t you love New York in the fall? It makes me want to buy school supplies. I would send you a bouquet of newly-sharpened pencils if I knew your name and address.” Hij mag mij – at any time – zo’n boeketje sturen!

Ik kon al die jaren dat mijn kinderen klein waren dan ook niet wachten tot de school geen spullen meer zou leveren en zij zelf moesten gaan zorgen voor schoolspullen. De afgelopen jaren kon ik mijn geluk dus niet op: er kon weer legitiem geshopt worden, ik had weer een goed excuus om de Schoolcampus-alternatieven af te struinen. Natuurlijk vind ik het ieder jaar weer honderd keer leuker dan de jongens zelf, die er ieder jaar weer onderuit proberen te komen. Mijn “prima, je hoeft niet mee, maar dan gebruik je het hele komende jaar dat wat ik voor je uitkies – ook als dat een roze rugzak is met de afbeelding van een eenhoorn die glitters schijt” is ieder jaar weer overtuigend genoeg om ze toch zuchtend mee te krijgen.

Dit jaar genoot ik net een beetje meer, omdat ik zelf ook weer wat spullen nodig had. Nou ja, dat denk ik in ieder geval. Het kan best zijn dat ik straks met mijn collegeblok en pennen ontzettend opval tussen de laptops, maar dat zien we dan wel weer. Ik heb er in ieder geval weer ouderwets veel zin in en ik tel stiekem af naar augustus 2022, want dan mogen we weer.

Happy new academic year, y’all! Maak er een mooi jaar van!