Een Alternatief Wetboek van Strafrecht

In ons Wetboek van Strafrecht staan enkele nogal onzinnige bepalingen. Zo mogen we de koning (111 Sr) of staatshoofden van bevriende landen (118 Sr) niet beledigen. Mij lijkt het tijd worden een alternatief wetboek van Strafrecht (AWSR) voor te stellen waarin we passende straffen opleggen aan dagelijkse irritante ongemakken veroorzaakt door onze medemens. Daar hebben we tenminste wat aan en we worden er doorgaans allemaal gelukkiger van. Hierbij alvast een eerste opzetje met vier voorstellen. Schiet er gerust op en doe zelf vooral ook enkele suggesties. Uiteindelijk bundelen we de beste artikelen en bieden we ze aan (al dan niet met een petitie) aan ons parlement.

1. Klanten die in een supermarkt stilstaan met hun winkelwagen schuin naar achteren

Je kent ze wel, vlak voor de koeling of het vriesvak staat een mede-klant die welhaast verlamd lijkt te zijn van de besluiteloosheid minutenlang naar twee pakjes boter te staren. Tergend langzaam wordt de koeling geopend en na beide verpakkingen aan een grondig vergelijkend onderzoek onderworpen te hebben wordt een –oh nee toch het andere- pakje in de boodschappenwagen gelegd, die al die tijd schuin achter die persoon erg veel plek heeft ingenomen zodat andere klanten er precies niet bij kunnen.

Dit is de meest inefficiënte manier om ruimte te benutten en leidt er toe dat overige bezoekers maximale overlast ondervinden.

Art. 1. AWSR. Hij die jegens een ander een onnodige blokkade in een handelsonderneming opwerpt waarbij consumenten disproportioneel, of langer dan 30 seconden, oponthoud ondervinden, zal maximaal 30 uur te schande gezet worden in de etalage van deze handelsonderneming, en/of een verplichte cursus logistieke vaardigheden voor dummies moeten volgen.    

2. Baasjes die zeggen dat hun bloedirritante loslopende hond echt niets doet

Tijdens mijn weinig succesvolle jog-carrière heb ik een scala aan #metoo-achtige taferelen meegemaakt waarbij ik fysiek (maar vaak ook emotioneel) aangerand ben door andermans honden. De gulle lach van het baasje die vertederd toekijkt hoe diens hond gretig mijn benen probeert te berijden maakt de situatie er niet beter op. Fundamenteel dieptepunt van deze inbreuk op mijn fysieke integriteit is de neerbuigende opmerking ‘hij doet niets hoor’. Hij doet niets? Kijk dan eens naar mijn broekspijp waar minstens zes hectoliter kwijl aan hangt! Dat is niet niks.

Art. 2. AWSR. De eigenaar van een huisdier dat het een been van een hardloper aanziet voor lustobject zal worden gestraft met een workshop koeien knuffelen in de regen, en/of een verplichte cursus kantklossen voor gevorderden.

3. De afgrijselijke muziekjes van V-tech producten

Ik zal dit ongetwijfeld voor de verkeerde doelgroep schrijven. Wanneer je jonge kinderen hebt kun je er bijna niet omheen: V-tech speelgoed. Kort gezegd: interactieve speeltjes waar geluid uitkomt. Dat kan heel leerzaam zijn en verdient zeker waardering. Echter, de muziekjes die uit V-tech speelgoed komen zijn echt moorddadig slecht en raken kant noch wal. Ter illustratie heb ik een van de vreselijkste melodietjes (die uit de speelgoed-afstandsbediening) opgenomen. Ik word soms badend in het zweet wakker omdat ik deze deuntjes ineens in mij hoofd begin te horen en ze daar dan de hele rest van de nacht blijven. Nooit verwacht dat je slapeloze nachten zou krijgen van het speelgoed van je kinderen.

Art. 3. AWSR. Wanneer een handelsonderneming producten maakt voor kinderen onder de drie jaar waar geluid uitkomt, en dit geluid niet in een algemeen erkende toonsoort, maatsoort of kwadratuur is vormgegeven, dient de onderneming een schadevergoeding uit te keren aan Stichting Geluidshinder van ten hoogste 30.000 Euro per ontworpen product.

4. Vrijdagochtend-studenten-putlucht

Wanneer ik op vrijdagochtend de collegezaal binnenloop ruik ik een combinatie van mierzoete energiedrankjes, oude koffie, ongefilterde sigarettenlucht, zweet van ongewassen lijven, spuit-deodorant en alcohol van de avond ervoor als een soort betonnen blok in de ruimte. Niet te hakken die lucht! Het zou verboden moeten worden. Vandaar het volgende wetsvoorstel:

Art. 4. AWSR. Wanneer een student aan een onderwijsinstelling op vrijdagochtend in de collegebanken verschijnt zonder op een adequate wijze om te gaan met de lichaamssappen onder diens oksels alsmede de bacteriën die rondzwermen in diens luchtholten, zal hij gestraft worden met een verplichte detox-kuur op basis van vieze sapjes vol met vitaminen.