Dringend advies

Op het moment dat mijn omgeving wist dat ik de opleiding voor tandartsassistente was gaan doen, veranderde ik blijkbaar van mens in wandelende vraagbaak: “Hoe lang duurt het om een kunstgebit te maken? Oh, maar waarom moet ik dan een week langer wachten? Waarom zegt mijn tandarts dat ik een wortelkanaalbehandeling moet? Kan hij die kies niet gewoon beter trekken? Kijk, deze!” En dan keek ik onverwacht weer in een enorme grot terwijl het tien seconden daarvoor nog over de verjaardag van tante Mien ging.

De ommekeer kwam toen ik rechten ging studeren. Eerst verwarde iedereen de Open Universiteit met de Volksuniversiteit en vervolgens hoorde ik een aantal keer: “Rechten? Maar niet échte rechten toch? Niet dat je er advocaat mee kan worden?”
Wel kreeg ik met enige regelmaat artikelen toegestuurd waarin “gekke wetten” een grote rol speelden. Vermakelijk om te lezen, natuurlijk, maar al die artikelen noemden dezelfde wetten, wat het vermoeden doet rijzen dat die artikelen vooral een prachtig voorbeeld zijn van copy-paste. En ik ben echt dol op gekke wetten, absoluut, maar dat in al die artikelen geen verwijzing is opgenomen naar die wet zelf, maakt ze toch redelijk onbetrouwbaar. Zeker als je leest dat een “gekke wet” in Nederland is dat je een inbreker niet mag opsluiten op het toilet, want dat is vrijheidsberoving. Niet om het een of ander, maar als je ‘m in de kast of in de schuur of in de kelder opsluit, is dat net zo goed vrijheidsberoving. Dus waarom specifiek het toilet? En om het nog beter te maken: als je een inbreker op heterdaad betrapt in je huis mag je ‘m best vastbinden, op ‘m gaan zitten, of waar dan ook opsluiten (ja, óók op het toilet!) – zolang je maar direct de politie belt. Als de Nederlandse “gekke wet” dus al niet klopt, dan zal er aan de rest van die “gekke wetten” ook wel het een en ander mankeren.

“In Frankrijk krijg je een boete als je geen reservebril in je auto hebt liggen.” Goed, daar valt iets voor te zeggen, maar “boete” impliceert dat het een verplichting is dat je een reservebril hebt. Je zal net je reservebril hebben moeten gebruiken omdat je je bril vergeten bent, of er net op bent gaan zitten, of welke reden je ook kunt hebben om je reservebril te moeten gebruiken. Dan heb je dus géén reservebril meer in je auto. Hoeveel brillen moet je bij je hebben? Doet me denken aan mijn schooltijd, toen ik altijd minstens 30 pennen in m’n etui had zitten, want stel je voor dat er 29 leeg zouden raken als ik ermee schreef… Die “gekke wet” klopt dus ook niet: het meenemen van een reservebril is een dringend advies. Nederlanders en dringende adviezen. Tsja.

Volgens al die gekke wetten-artikelen is het in Frankrijk ook verboden je varken Napoleon te noemen. Hilarisch als het waar zou zijn, maar dat is het dus niet. Noem je zwijn gerust Napoleon, want er is geen haan die ernaar kraait. Maar ik denk toch dat ik komende week een hond ga adopteren, voordat de Nederlandse wetgever net als in vroeger tijden wetten gaat baseren op het Franse recht, per ongeluk zo’n gekke wetten-artikel serieus neemt en het verboden wordt je hond naar politici te noemen. Want dat lijkt me nou echt enig: op straat lopen en uit volle borst schreeuwen: “Mark Rutte! Kom als de sodemieter hier! Nee, je hoeft niet naar me te luisteren, maar dit is een héél dringend advies!”