Passie en kerst is een soort vaste combinatie. Maar hoe geef je daar uiting aan zonder dat het leidt tot al te veel juridisch gedoe? Dat kerst echt een familiefeest is leidt niet altijd tot even handige situaties. Sommige mensen besluiten het gezin te zien als een criminele organisatie, anderen willen ondanks alle maatregelen met een knal het nieuwe jaar in, en weer anderen (de meesten eigenlijk) zijn gewoon onhoudbaar hitsig. Deze ingrediƫnten leiden soms tot een uitermate eenzame kerst. En soms tot een babyboom. Zeker nu tijdens de lockdown zijn de verwachtingen hooggespannen.
Eenzame kerst
Een gezin uit Montenegro vond een gezamenlijke passie in het stelen van allerhande spullen in de provincie Zeeland en Zuid-Holland, maar liep tegen de lamp in de zomer van 2018. Vader, moeder, een volwassen zoon en schoondochter alsmede twee minderjarige kinderen werden gezamenlijk verdacht van 157 inbraken langs de zuid Nederlandse kust. De pater familias van het gezin werd door het Openbaar Ministerie aangemerkt als hoofd van een criminele organisatie (te weten zijn gezin). Hoewel de moeder in kwestie de rechter nog probeerde te overtuigen dat het gezin vooral gezellig naar zee wilde met een geleende camper, mocht dat niet baten. Hoewel de criminele gezins-organisatie nooit bewezen werd, moest met name de vader brommen wegens de gepleegde diefstallen. Diens advocaat vond dat zielig, omdat de rest van het gezin inmiddels weer thuis was, en stelde begin deze maand dat juist met kerst de vader wel weer naar huis zou mogen. Dat verzoek werd door het Gerechtshof in Den Bosch afgewezen.
Vuurwerk
Dit jaar zal een gezin uit het altijd gezellige Winterswijk de kerst niet in eigen huis kunnen vieren. Ze werden vlak voor de feestdagen op straat gezet. Ook weer vanwege een gezamenlijke passie: illegaal vuurwerk. In een schuurtje achter het huis werd in oktober van dit jaar 260 kilo illegaal vuurwerk onbeschermd (!) aangetroffen naast onder meer een gasfles. Hoewel het redelijk uitzonderlijk is om tot een huissluiting over te gaan, besloot de burgemeester dat te doen na een gesprek met het gezin. Dat gesprek had de burgemeester niet bepaald gerustgesteld, en de angst bestond dat deze gezinshobby voortgezet zou worden. De mogelijke schade wanneer de boel zou ontploffen was niet te overzien geweest: tot vierhonderd meter in de omtrek van de schuur zouden de effecten te merken zijn geweest.
Collectieve hitsigheid
Een andere gezamenlijke passie die we hebben tijdens de feestdagen blijkt seks te zijn. We googelen tijdens de kerst aanzienlijk vaker naar spannende zaken, waardoor er een soort collectieve geilheid ontstaan, aldus onderzoekers in het journal Scientific Reports. Dit leidt tot hele bijzondere kerstborrels op het werk. Uit een (overigens niet al te representatief) onderzoek van Ann Summers – een erotische retailer – zou blijken dat ongeveer 39 procent van de werknemers erotische handelingen verricht tijdens de kerstborrel. Favoriete plekken om van bil te gaan met je collega zijn de auto, de directiekamer, het magazijn, het bureau van je baas of gewoon ouderwets op je eigen bureau. We hebben al eerder geschreven over rechtszaken die ontstonden door gerampetamp op de werkvloer: wees dus voorzichtig, zorg ervoor dat het gewenst is en doe het niet met een afstammeling van de baas.
Dat kerstborrels niet alleen tot gewenste intimiteiten kan leiden, blijkt uit de oprichting van Stichting Music#Metoo. Deze ontstond uit een uit de hand gelopen kerstborrel, waarbij de dochter van de voorzitter aangerand werd. Tijdens deze borrel werd veel rapmuziek met vrouwonvriendelijke teksten gedraaid, en de stichting heeft daarom ook als doel om artiesten uit de rapscene juridisch te vervolgen voor het aanzetten tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Over het verband tussen muziek en strafrecht schreven we eerder deze column.