In de aanloop naar de verkiezingen werd regelmatig gedebatteerd over de te varen koers ten aanzien van vluchtelingen. Ook in Disney verhalen spelen vluchtelingen een grote rol. Misschien is het zinnig om onze politici te vergelijken met de verschillende karakters die omgaan met onze sprookjes-asielzoekers van vandaag: Mowgli en Simba.
Gelukszoeker vs politieke vluchteling
In beide Disney verhalen zien we verschillende kalibers vluchtelingen. Zo heb je daar Mowgli, die er stellig van overtuigd is dat het woud hem meer te bieden heeft dan een mensendorp en graag als vreemdeling opgenomen wil worden in de dierenwereld. Het is echter niet zo dat Mowgli gevaar liep in het mensendorp, noch uitgesloten werd. Hij is dus eigenlijk een gelukszoeker die wil profiteren van het weldadige leven dat Balou de Beer en diens vrienden leiden. Hoe anders is de situatie van Simba, wiens leven gevaar loopt in het koninkrijk van zijn vermoorde vader. Hij vlucht uit angst voor de dood omdat hij zich verzet tegen het regime van Scar: een politiek vluchteling dus. Opvallend is evenwel dat beide vluchtelingen erg hun best doen om te integreren en uiteindelijk vrolijk meedansen met Baloe, dan wel Timon en Pumbaa.
Het is tijd om de partijen te vergelijken, en te koppelen aan een Disney figuur. Met trots presenter ik de cast voor vandaag:
Scar de Leeuw = Wilders
Bagheera de Panter = Rutte
Ka de Slang = Buma
Hatie de Olifant = Pechtold
Louis de Aap = Asscher
Timon het Stokstaartje = Klaver
Pumba het Knobbelzwijn = Roemer
Baloe de Beer = Kuzu
De verkiezingsprogramma’s vergeleken
De vergelijking met Scar en Wilders is treffend. Beiden willen de grenzen van hun land tegen andersdenkenden sluiten. Ook wil hij liever niet al te veel kritiek in de pers of andere communicatiemiddelen, gezien de manier waarop Scar met diens Hyena’s en de vogel Zazu omgaat. Daarnaast staat Wilders de pers (niet) te woord staat noch wil hij de degens kruisen met college politici.
Het partijprogramma van de VVD zou je beter kunnen vergelijken met de koers die Bagheera uitzet: hij maakt zich zorgen over Mowgli, want hij denkt dat het mensenjong niet kan integreren in de dierenwereld. Hij vindt dat hij moet aantonen op eigen benen te kunnen staan en anders terug te keren naar zijn eigen mensendorp. Altijd al geweten dat Mark een soort Panter was. Wel heel liberaal.
Of wat dacht je van het CDA: Buma vindt dat asielzoekers best de mogelijkheid moeten krijgen om te integreren, maar kunnen ook op ieder gewenst moment weer uitgezet worden als ze niet doen wat hij wil. Lijkt een beetje op de slang Ka die Mowgli probeert te hypnotiseren: hij kan hem ieder moment verorberen! Overigens lijken de stemmen van de stemacteur van Ka verdacht veel op die van Buma. Toeval?
Pechtold lijkt dan toch wat meer op de oude olifant, Kolonel Hatie: vluchtelingen zijn welkom en moeten zo snel mogelijk gedrild worden in ons onderwijssysteem. Wanneer ze mee in de pas lopen mogen ze blijven. Anders moeten ze acuut de kudde verlaten, tenzij ze dan gevaar lopen. Dan komt de kudde olifanten de afvallige vluchteling alsnog te hulp, net zoals dat gebeurde bij de ondeugende Mowgli.
Lodewijk Asscher lijkt een beetje op Louis, koning der apen: de vluchteling mag meedoen, als er maar iets tegenover staat. In Jungle Book aast Louis op het vuur dat een mensenjong kan maken. Asscher wil dat een asielzoeker wat terugdoet voor diens verblijft, zoals vrijwilligerswerk. Louis wil Mowgli best ba(na)nen geven als hij maar leert hoe hij vuur moet maken.
De Timon en Pumbaa van de politiek zijn toch wel Jesse Klaver en Emile Roemer (en qua looks lijkt Klaver dan meer op een schattig stokstaartje, waar Roemer wat meer wegheeft van een lief knobbelzwijn). Ze nemen met liefde een vluchteling op en helpen die vluchteling actief te integreren en werk te vinden. Ook als de vluchteling misschien een beetje eigenwijs is en niet meteen meedoet met ‘Hakuna Matata’, of verliefd wordt op iemand uit diens land van herkomst (zoals Nala, de bronstige leeuwin).
En dan hebben we nog Kuzu die zich toch wel erg gedraagt als Baloe de Beer: groot voorstander van meer vluchtelingen, waarbij het de taak is van de overheid ze –als koploper van Europa- op te vangen en te laten integreren in hun eigen tempo. Want, zeg nou zelf, als je van beren leren kan…
Wie van deze figuren het meest populaire antwoord in petto heeft zal vandaag moeten blijken. Ik ben in ieder geval erg benieuwd. We gaan het zien!