De wip en de wet: het orgasme maakt het verschil

Ons gefrunnik tussen de lakens leidt doorgaans tot veel plezier en soms zelfs baby’s. Echter, in sommige gevallen loopt het minder prettig af, en volgt er een rechtszaak. Dit is vaak het geval wanneer seksuele handelingen onvrijwillig of in een ongelijkwaardige situatie hebben plaatsgevonden. In veel van deze zaken zien we dat bewijs een lastig gegeven is: de betwiste handelingen zijn doorgaans door twee personen beleefd, en laten die nu net van mening verschillen over de juiste lezing van de feiten. Eén fenomeen lijkt hierin echter te helpen: het orgasme. Soms ten voordele en soms ten nadele van de verdachte.

De natuurgenezer trekt aan het kortste eind

Een natuurgenezer behandelde een cliënt voor burn-out klachten. Tijdens vier massage-sessies waarbij de cliënt vrijwel geheel naakt op de behandeltafel ligt, raakt de zorgverlener de balzak van de cliënt meerdere malen aan. De cliënt doet aangifte wegens ontucht. Ter zitting stelt de verdediging dat de zorgverlener weliswaar in de liesstreek heeft gemasseerd, maar dat dit zonder seksuele intentie gedaan werd: de spieren zaten er immers enorm vast. Wat echter niet hielp is dat het slachtoffer hier meerdere malen een erectie aan overhield, en ook meer dan eens een orgasme kreeg van deze behandeling. De verklaringen van het slachtoffer werden bovendien gedeeltelijk ondersteund door een verklaring van een getuige.

De rechtbank overwoog: Het aanraken en masseren van de balzak en penis van aangever, waarvoor geen medische noodzaak was, is – in samenhang en naar uiterlijke verschijningsvorm bezien – in de gegeven omstandigheden onmiskenbaar aan te merken als seksuele handelingen.’ De rechtbank Overijssel veroordeelde de natuurgenezer tot zes maanden gevangenisstraf (waarvan drie voorwaardelijk) en een schadevergoeding aan het slachtoffer van ruim duizend euro ter compensatie van onder meer geleden psychologische schade.

Behandeling met een vibrator: een medische exceptie?

Een fysio- en shiatsutherapeut maakte het in 2018 nog bonter door een behandeling aan te bieden aan een cliënt voor hormonale klachten, waarbij het nadrukkelijke behandeldoel was ‘het bereiken van een dieper, spuitend, orgasme’. Hiervoor was het kennelijk nodig dat de therapeut de billen en borsten van de cliënt moest betasten, haar anus en vagina met een vibrator moest stimuleren, en als klap op de vuurpijl haar anaal te penetreren en zelf klaar te komen. Volgens de verdediging was dat laatste inderdaad niet de bedoeling en fout, maar zou de verdachte voor de overige handelingen niet strafbaar gesteld kunnen worden, aangezien dit binnen de behandeling met wederzijds goedvinden had plaatsgevonden.

De verdediging stelde zich zelfs op het standpunt dat hier sprake was van een medische exceptie, die de handelingen –ogenschijnlijk strafbaar – zou rechtvaardigen in de context van de aangeboden therapie. Het zal niet verbazen dat het Gerechtshof Amsterdam hier niet in mee ging: orgasme als behandeldoel kon immers onmogelijk geschaard worden onder een professionele medische dan wel therapeutische behandeling. Om nog maar niet te spreken van de afhankelijke relatie die bestaat tussen behandelaar en cliënt.

Van voorvocht tot vonnis

Een avondje kinky seks tussen een man en een vrouw liep wat anders af dan gepland. Na wat spannend chatverkeer –waarin onder meer gesproken werd over zogeheten ‘anaal fistfucken’ – spraken de twee af en gingen uit de kleren. Kennelijk vonden ze het beiden opwindend wanneer de man – na eerst enkele vingers in de vagina van de vrouw gestopt te hebben – zijn vuist in zijn geheel in te brengen. De vrouw reageerde hier positief op, en kwam volgens de verdachte ‘squirtend klaar’. Vervolgens werd het vocht wat hieruit ontstond gebruikt als een soort glijmiddel om een soortgelijke sessie met de anus te ondernemen. Hoewel de vrouw ook hier goed op reageerde, bemoedigende geluiden maakte en de man de handeling langzaam opbouwde, ging het hier uiteindelijk mis. De vrouw riep hard ‘au’ en raakte buiten bewustzijn. De man haalde onmiddellijk diens vuist terug, en de hulpdiensten werden ingeschakeld.

De vuist was te ver doorgeschoten, waardoor de vrouw ernstig letsel aan onder meer haar endeldarm overhield, alsmede een gedeeltelijke ruptuur in de anusstreek. De vrouw doet vervolgens aangifte bij de politie wegens toebrengen van ernstig letsel. De Rechtbank Noord-Holland spreekt de verdachte echter vrij van het ten laste gelegde, omdat er sprake is geweest ‘van een situatie van consensueel seksueel contact, waarin verdachte, in overeenstemming met de wijze waarop dit in de chatgesprekken ter sprake is gekomen, het anaal seksueel contact voorzichtig heeft opgebouwd. Voorts heeft verdachte voortdurend gepeild hoe aangeefster op zijn seksuele handelingen reageerde en heeft hij, op het moment dat aangeefster te kennen gaf pijn te ondervinden, onmiddellijk zijn hand uit haar anus verwijderd’. De consensus werd mede afgeleid uit het chatverkeer en het eerder ontstane orgasme. Hoewel het letsel het gevolg was van de handelingen van verdachte, kan de verdachte hier strafrechtelijk gezien geen verwijt gemaakt worden, aldus de rechtbank.

Eerdere edities van De wip en de wet vind je hier.