De misdadige playlist

Het is zomervakantie en dat betekent voor veel studenten (en docenten) een periode ontspanning, al dan niet in een zonovergoten vakantieoord. Daar hoort natuurlijk goede muziek bij. Voor een rechtenstudent is het dan natuurlijk zeer verstandig om misdadige muziek te beluisteren. Hierbij een suggestie voor mensen met een iets geraffineerdere muzieksmaak die verder gaat dan de zoveelste zomer-hit: een elftal alternatieve criminele nummers die niet in je playlist mogen ontbreken, maar zeer waarschijnlijk niet voorkomen in de gemiddelde playlist.

1. A Balladeer, Poster Child

Een hele intense ballade opgedragen aan Metthew Stephard. Hij werd op 7 oktober 1998 door twee jongens in elkaar geslagen. Hij werd achttien uur later door een fietser gevonden en overleed enkele dagen erna aan zijn verwondingen. Matthew werd later een symbool voor zogeheten hate-crimes tegen homoseksuelen. De tekst in al zijn tederheid gaat over die achttien vreselijke uren: ‘hello handsome, we are going to get you out of here quick, hang on handsome, just wait and watch out for the bicyclist.’

2. Michael Jackson, Morphine

Een minder bekend nummer van de King of Pop, waarin hij zingt over de verslavende werking van onder andere Morphine. Ironisch genoeg overleed Jackson aan de gevolgen van het gebruiken van een middel dat sterk lijkt op Demerol, een van de middelen waar hij in dit nummer over zingt. Dit middel is in de meeste landen in een zeer beperkt aantal gevallen voor te schrijven en is in alle andere gevallen strikt verboden.

3. The Mars Volta, Televators

Op het hele album De-loused in the Comatorium staat een psychedelische drugstrip van een suïcidaal science fiction personage centraal. In het nummer Televators leidt deze trip min of meer tot een soort zelfdoding, hoewel men kan twijfelen aan de exacte afloop van de sprong van het personage. Vage toestanden, veel drugs, maar een heel interessant nummer.

4. Beth Hart, House of Sin

Nu is de titel al misdadig op zichzelf, maar in deze hidden track van het album ‘screaming for my supper’ zingt Beth Hart over haar jarenlange drugsverslaving en wat het met haar deed. Het nummer is zeer origineel en de tekst komt uit haar tenen. Kippenvel van begin tot einde.

5. Falco, Jeanny

Een Oostenrijkse hit uit 1986, maar wellicht voor onze huidige generatie studenten minder bekend. Gezongen in afwisselend Duits en Engels lijkt het nummer een lustmoord te verheerlijken op een jong meisje. Hoewel Falco deze suggestie later probeerde af te zwakken met een tweede en een derde deel van het nummer, hield het de gemoederen destijds behoorlijk bezig.

6. Meatloaf, Bat out of Hell

Iedereen kent natuurlijk ‘Paradise by the dashboard light’. Minder bekend is het openingsnummer van datzelfde album. Dit nummer is baanbrekend geweest voor de moderne symfonische rockmuziek. Het concept is eenvoudig: het gaat over een overmoedige jongen die veel te hard rijdt op zijn motor en uiteindelijk verongelukt. Het laatste wat hij ziet is zijn hart, dat nog steeds klopt terwijl ….’ripping out of my body and fly away, like a bat out of hell.’ Meer rock and roll dan dit kun je niet krijgen en een gaver nummer over het overtreden van de wegenverkeerswet bestaat simpelweg niet.

7. U2, Van Diemen’s Land

Een ode aan John Boyle O’Reilly, leider van een Ierse opstand (1848) die werd verbannen naar wat we nu het Australische eiland Tasmania zouden noemen. Dat functioneerde tot 1877 als een strafkolonie voor veroordeelde criminelen. Het nummer is in zijn gehele geschreven en gespeeld door de gitarist van U2, The Edge, en staat op het iconische album Rattle and Hum.

8. Korn, Daddy

Een duister en verknipt nummer waarin de leadzanger van Korn, Johnatan Davis, openhartig zingt over het misbruik dat hem overkwam in zijn jeugd terwijl niemand hem wilde geloven. Anders dan de titel doet vermoeden is de vermeende misbruiker niet de vader van Johnatan en wordt aangenomen dat het om de babysitter van toen ging, die inmiddels is overleden. Vanwege de emotionele lading heeft de band het nummer zelden live uitgevoerd, waardoor het onder fans een cultstatus kreeg.

9. Gary Moore, Over the hills and far away

Losjes gebaseerd op een volksliedje, zingt Moore over een man die ten onrechte in de gevangenis belandt op verdenking van een roofoverval. Hij heeft alleen geen alibi, omdat hij die nacht sliep met de vrouw van zijn beste vriend en hij dat geheim wil houden. Er zit dus niets anders op dan tien jaar te brommen, terwijl hij aan deze vrouw denkt die zover van hem weg is: over the hills and far away.

10. Nick Cave & The Bad Seeds, Your funeral my trial

Ach… Nick Cave is een van de weinige zangers die succesvol geworden is door permanent vals te zingen. Wel een heel sinister nummertje.

11. The Seasons, Dancing stilettos

Schaamteloze zelfpromotie, waarvoor excuses. Met mijn bandje maakte ik een nummer over een mysterieuze vrouw met hoge, scherpe hakken aan die op het punt staat om een moord te plegen We denken dat ze een burgemeester gaat vermoorden, maar weten het niet helemaal zeker. Het nummer is geïnspireerd op een niet nader te noemen tafereel dat we aanschouwden toen we in een niet nader te noemen kroeg ergens in Noord-Brabant moesten spelen. Het was me een avondje wel.