De juridische aspecten van de billenkoek

Het recht heeft maar een ingewikkelde relatie met de billenkoek. Waar het toedienen van een tik met de hand op de bil in het ene geval leidt tot een veroordeling van de toediener, verdient de ander er zijn brood mee.

Is billenkoek een seksuele handeling?

Een prangende vraag in deze context is of billenkoek gekwalificeerd kan worden als een seksuele handeling. Deze vraag werd ontkennend beantwoord door de voorzieningenrechter in Midden-Nederland op 19 oktober 2018. In woonwijken in Almere zijn commerciële seksuele activiteiten verboden. Een SM-meesteres bood haar diensten in een van deze wijken aan in een daartoe ingerichte kelder. De gemeente legde haar vanwege het verbod een dwangsom op die ze weigerde te betalen: ze was van mening dat BDSM-praktijken weinig te maken hadden met seks. De meesteres was ter zitting duidelijk en lichte toe: ‘…dat er in haar bedrijfsmatige praktijk geen sprake is van klaarkomen, penetratie en seks. Wel is er sprake van bondages, travestie, elektro-pijnprikkels en andere pijnprikkels, zoals bijvoorbeeld schoppen in ballen. Volgens eiseres is hierbij geen sprake van seksuele handelingen, maar gaat het er meer om de grens van pijnbeleving op te zoeken dan om seksueel genot.’ Kort door de bocht gezegd: het betaald geven van een flink pak billenkoek is geen seksuele handeling. De rechter stelde haar in het gelijk, en was van mening dat de gemeente haar eigen regels te ruim interpreteerde. De BDSM-praktijk mocht zodoende blijven bestaan.

Hoe anders was de opvatting van de KNVB. Een mannenteam van voetbalvereniging RKVV Waalre wilde zich graag laten sponsoren door de plaatselijke SM-club ‘Domination Palace’ onder het motto ‘wij trappen hier ook tegen ballen’. Echter, in het reglement van de KNVB staat dat een shirtsponsor geen link mag hebben met drank, tabak of seks. De KNVB hield de sponsordeal uiteindelijk resoluut tegen, met een verwijzing naar dit regelement: de BDSM-club zat volgens de bond immers in de seksuele sfeer, hetgeen nadrukkelijk verboden was.

Is billenkoek strafbaar?

In sommige gevallen heeft billenkoek tot een veroordeling geleid. Meestal gebeurt dit in gevallen waarbij de billenkoek ongewenst was. En terecht. Zo moest in 2018 de eerste Fransman drie maanden de bak in omdat hij een dame in Parijs een ongewenste tik op haar billen gaf. Dit was de eerste zaak die het gevolg was van een wet waarin (onder meer) een corrigerende tik op de billen strafbaar werd gesteld. Hoewel deze wet een pedagogische context had, werd hij hier dus toegepast in een bredere context tussen volwassenen onderling. Ook in Nederland is een ongewenste tik op de billen doorgaans strafbaar, en wordt het gezien als een vorm van aanranding. Daarnaast is ook de corrigerende tik in een pedagogische relatie in Nederland sinds 2007 bij wet verboden in artikel 1:247 lid 2 BW.

Maar wat nu als de tik gewenst is? Dat loopt klaarblijkelijk ook niet altijd goed af. Een Belgische rechter, Koen Aurousseau (nu beter bekend als de SM-rechter) kreeg een boete wegens het ‘toebrengen van slagen en verwondingen’ aan zijn vrouw en een ambtsontzegging van vijf jaar. Deze zaak werd later verfilmd, omdat hij zeer markant was. Op de eerste plaats omdat de rechter de BDSM praktijken uitoefende om zijn huwelijk te redden (zijn vrouw werd hier gelukkig van, en was daarvoor diep ongelukkig). Ten tweede omdat werd gefluisterd dat de strafzaak een zoete wraak was van een voorzitter van het Antwerpse Hof van Beroep: Aurousseau zou diens zoon jaren eerder veroordeeld hebben tot een celstraf. Deze zaak dateert uit 1998. Echter, in 2014 werd in ongeveer een soortgelijke zaak soortgelijk beslist: een stel plaatste hun SM-video op internet en werd zodoende veroordeeld voor wederom het toebrengen van slagen en verwondingen.

In Nederland ligt dit overigens iets anders, en in de meeste gevallen zal een flink pak vrijwillige billenkoek niet al te veel problemen opleveren. Lees daarover eventueel deze blog.