Voor Videoland en Netflix betaal je gemiddeld zo’n tien euro per maand. Sinds maart 2020 hebben we er echter een nieuwe populaire streamingdienst bij, die toch wel iets meer aan de prijs is.
Door Nienke van Beek
Welkom bij ‘Uni’, de meest exclusieve streamingdienst van het jaar! Als je geluk hebt, mag je één keer per week een werkgroep in het echt meemaken, maar het merendeel van de colleges en werkgroepen zal je toch echt van achter je laptop bijwonen.
Sinds het begin van dit studiejaar heb ik daardoor al verschillende petities voorbij zien komen. De een vol taalfouten (auw…), de ander correct geschreven en goed onderbouwd. Ze komen allemaal neer op dezelfde vraag:
Waarom betalen studenten 2.143 euro per jaar voor onderwijs dat van veel lagere kwaliteit is dan normaal?
Eigenlijk is het ook een apart fenomeen. ‘FaceTime een jaar lang met docenten voor maar een kleine tweeduizend euro!’ zou natuurlijk nooit aanslaan. Waarom doen we het nu dan wel?
Ik heb de petitie vol taalfouten uit principe niet ondertekend. Een soort rare vorm van plaatsvervangende schaamte, denk ik. Als iemand ooit op het idee komt om te kijken wiens namen eronder staan, vinden ze die van mij in ieder geval niet.
Dit neemt niet weg dat ik het wel volledig met het standpunt in de petitie eens ben. Aan het begin van ieder jaar betalen we collegegeld omdat we goed onderwijs willen. Groepsparticipatie, discussies en het sociale aspect van de colleges horen hier allemaal bij. Natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld (zoals gourmetten met je schoonfamilie), maar 2020 is voor studenten best wel een rampjaar. We hebben betaald om te studeren en stiekem ook voor alle borrels, feestjes en brakke ochtenden die daarmee gepaard gaan. Het is zonde dat we nu met zijn allen vooraf opgenomen filmpjes kijken bij papa en mama op de bank, terwijl zaken als kamerhuur gewoon doorlopen. En voor wie wel graag de rest van de maand pasta pesto eet in ruil voor een Zoom-conversatie: je mag me altijd mailen!