De alternatieve kerst playlist – voor tijdens het studeren

Het kerstseizoen is in volle gloria aangebroken. Voor veel studenten betekent dit blokken voor de tentamenperiode in januari terwijl op de achtergrond alle clichés die de kerst ons brengt de revue passeren. Daar horen de jaarlijkse kerst-hits helaas ook bij: steeds hetzelfde potsierlijke lijstje horen we op de radio, met als absolute dieptepunt ‘The Christmas Station’ Sky Radio. Steeds dezelfde liedjes op een bedje van Jazzy Sleighbell happiness met een steeds terugkerend stramien van een twintigtal liedjes die op de een of andere manier in een soort eindeloze cirkel herhaald worden.

Wat dacht je van het zwoele ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea, waarbij de zanger aardig zijn best doet te klinken als een oude Golden Retriever met een amandelontsteking als sfeerverhogend stijlmiddel. Of van Nick en Simon, die de heilige schijn ophouden en zo nu en dan een kerst-CD volflatsen met naar paling riekende Santa-verering. Of een van de ergste: ‘Stop the Calvary’ (Jona Lewie): het nummer klinkt als een snor met broodkorsten.

En dan heb je nog van die artiesten wiens carrière nou niet helemaal spik-en-span liep, maar wel dat ene kerstliedje schreven. Mariah Carey is hier het vleesgeworden voorbeeld van, hoewel onze Nederlandse Miss Montreal aardig in haar voetsporen lijkt te treden, en wederom een eenzame kerst tegemoet gaat. En vreselijk droevig is natuurlijk de carrière van Slade: een geprezen glamrockband boordevol seks, drugs and rock ’n roll die we nu eigenlijk alleen nog kennen van het clichématige ‘Merry Xmas Everybody‘. De heren zingen nu alleen nog over een slippertje met de kerstman, snuiven hier en daar wat sneeuwvlokken, en drinken vooral Glühwein.

Nét even anders..

Het wordt tijd voor een fatsoenlijke kerst-playlist met minder open deuren, gekmakende clichés en monotone gedrochten van liedjes. Zo kun je de feestdagen fatsoenlijk doorkomen en worden je uren blokken voor die tentamens niet nog uitzichtlozer door futloze kerst-kneiters.

1. De Staat – Let it snow. Ongemakkelijker dan dit wordt het niet.
2. Korn – Jingle Balls. Voor als je zin hebt om met spullen te gooien.
3. Alice Cooper – Santa Claws is coming to town. Voor als je zin hebt om met nog meer spullen te gooien.
4. Armana Reign – Black Christmas
. Voor als je met zoveel spullen wilt gooien dat je overweegt te stoppen met je rechtenstudie.
5. AC/DC – A mistress for Christmas. Voor als je in een kinky bui bent.
6. The Darkness – Christmas time. Voor als je in een hele kinky bui bent.
7. Sarah Taylor & Bill Mumy – I’ve got some presents for Santa. Voor als je echt niet meer te houden bent.
8. Pentatonix – Little drummer boy. Voor als je in een melancholische bui bent: een traditioneel kerstnummer door mensen die wel serieus kunnen arrangeren.
9. Anthem Lights – Mary did you know?. Voor als je van Boybands houdt waarvan de boys wel kunnen zingen, en er op zich ook nog best prima uitzien.
10. The fall – We wish you a protein Christmas. Voor als je van al het studeren dusdanig in de war bent dat je hier naar kunt luisteren.

Lees ook: 100+ kerstcadeaus voor rechtenstudenten!

Bekijk ook onze XL Cadeaugids voor de feestdagen!